Foodtrucker Martijn

Martijn is één van de truckers die is aangesloten bij Go Celebrate. Hij heeft niet één, maar zelfs twee toffe foodtrucks: de Roasted Espressobar en De Smaakmobiel. Bij de Roasted Espressobar kun je terecht voor heerlijke verse bonenkoffies. De Smaakmobiel is een echte barbecue-ervaring op wielen. Samen met zijn compagnon foodtrucker Don rijdt Martijn het hele land rond. 

Interview met Foodtrucker Martijn Melaet

1. Door wie of wat is jouw liefde voor foodtrucks ontstaan?

Mijn liefde voor vuur en daarmee mijn liefde voor de barbecue zat er al vroeg in. Van jongs af aan vind ik vuur superinteressant. Zodra de grill aangestoken moest worden stond ik vooraan. Bij ons thuis was het altijd een feest wanneer we gingen barbecueën. Het bracht gezelligheid, saamhorigheid en tijd voor elkaar. Genieten van lekker eten en leuke verhalen delen hoorden daar allemaal bij.

Op een ‘oeroude’ manier gerechten bereiden is prachtig, een barbecuesessie is nooit hetzelfde!

2. Hoe ben jij begonnen met jouw foodtrucks?

Het is eigenlijk een veel te leuke hobby die razendsnel uit de hand is gelopen. Ik werd steeds vaker gevraagd of ik ook niet voor vrienden, familie en kennissen wilde komen barbecueën. Al snel kwamen hier bedrijven bij en de cateringopdrachten bleven vervolgens komen. Het enthousiasme van gasten die ik keer op keer ontving werkte erg aanstekelijk. Ik wist dat ik hier iets mee moest gaan doen!

Later liepen Don en ik als festivalbezoeker rond op Paaspop in Schijndel. Daar zag ik een kleine bruine caravan staan. Ik zei meteen enthousiast tegen Don: “Als je ooit zo’n caravan tegenkomt, dan koop ik die gelijk!”. Geloof het of niet, maar nog geen zes weken later belde Don met het leuke bericht dat er zo’n zelfde caravan bij een dealer stond en die per direct kon kopen.

“Nu of nooit,” zei Don. Natuurlijk zei ik ‘ja’, maar daarna realiseerde ik me pas: ‘Waar laat ik die caravan!?’

In het voorjaar zijn we flink aan de bak gegaan met het strippen en opnieuw bouwen van de caravan. Terwijl vrienden lekker op een terrasje aan het genieten waren van een biertje, hebben wij met een temperatuur van meer dan 35 graden graden lijm van de caravan staan krabben. Dat vond ik trouwens helemaal niet erg, iets eigen maken geeft enorm veel energie en voldoening!

Martijn Melaet aan het werk in de Smaakmobiel

3. Welke truck was er eerst en wanneer heb je besloten dat het tijd was voor truck twee?

De Smaakmobiel is de grondlegger van alles wat we nu doen en die was er dan ook als eerste. Uit mijn liefde voor goede koffie is Roasted Espressobar geboren. Ik heb in de wintermaanden besloten dat het tijd was voor een tweede truck. Barbecue is namelijk erg seizoensgebonden. Met de koffie foodtruck Roasted Espressobar wil ik ook in het laagseizoen actief zijn in de foodtruckwereld.

Deze wereld is namelijk erg aanstekelijk! Er is niets fijner dan gasten verwennen met heerlijk eten en drinken.

4. Wat maakt jouw trucks leuker dan alle anderen?

Wij bereiden alles buiten onze truck. Zo kunnen gasten zien, ruiken, horen en beleven wat ze gaan eten. Dat maakt gasten altijd nieuwsgierig en geïnteresseerd. Het is een mooi moment om mijn enthousiasme en kennis te delen.

Er is niets mooiers dan een grote rookpluim over een bomvol plein te zien trekken en daarmee mensen lekker te maken. Kortom: een complete beleving maakt onze truck leuker dan alle andere. Je krijgt niet even snel iets door een luik geserveerd, bij ons kun je het helemaal beleven. Ik deel graag onze kennis en sta altijd open voor een leuk gesprek. Als daar tijd voor is, natuurlijk. Daarnaast hebben we een unieke uitstraling die mensen altijd aanspreekt.

5. Wat is het lekkerste dat jij serveert uit je truck?

Dat is een lastige vraag! Ik vind ons hele menu erg lekker. Ik zou dan kiezen voor onze nieuwe Pulled Pork- en Pulled Chicken-kroketten geserveerd op een ambachtelijk broodje met rucola en een beetje Vlaamse mayonaise. Onze Pulled Pork- en Pulled Chicken-wraps zijn trouwens ook erg lekker.

6. Wat is het unieke aan jouw truck?

Alles wat je bij onze trucks ziet, hebben Don en ik zelf gemaakt, van de caravan tot aan de barbecues. Af en toe is hier ook wat hulp van enthousiaste ouders aan te pas gekomen. Dat maakt zowel de BBQ foodtruck als de koffie truck niet alleen uniek, maar ook persoonlijk en creatief. Ik heb geen startkapitaal genomen,maar ben gestart met steeds een klein beetje eigen geld. Ik heb hard moeten werken voor waar we nu staan. Onze trucks zijn daarnaast uniek en klein! We horen vaak dat we er schattig, lief en klein uitzien.

Onze trucks zorgen altijd voor erg leuke reacties. Ons formaat zegt trouwens niets over onze capaciteit. Op grotere festivals kunnen we prima ons mannetje staan.

hippe-happe-festival_2015

7. Als je uit iedereen zou mogen kiezen, voor wie zou jij dan het liefst willen koken en waarom?

Haha, lastige vraag! Tijdens het RTL4-programma Grillmasters,waarbij we 4e van de 500 deelnemers binnen Nederland zijn geworden, hebben we al voor Herman den Blijker en Jord Althuizen mogen koken. Backstage barbecueën voor een leuke artiest en zijn of haar crew zou gaaf zijn. Geraldine Kemper maakt ook een goede kans. Gewoon, omdat ze zo’n leuk mens is!

8. Wat is je wildste (truckgerelateerde) droom?

Ik zou graag nog eens teruggaan naar Amerika om zelf een Chevrolet Step van P10 te zoeken. Die wil ik dan kopen en zelf volledig restaureren. Een Chevrolet Step van P10 is voor mij het icoon van de foodtruckscene. Met wat voor keuken we dan gaan rollen? Nog geen idee, maar er borrelen genoeg nieuwe ideeën in mijn hoofd.

9. Wat was jouw mooiste moment als foodtrucker?

Het mooiste moment was afgelopen festivalseizoen op Pukkelpop. In de middag stond er een rij van ruim 60 mensen die aan het wachten waren voor onze foodtruck. We waren met een team van vijf mensen keihard aan het knallen. Dat geeft echt een kick! Een vijftal Engelse jongens had gehoord dat ze voor de allerlekkerste Pulled Pork bij ons moesten zijn.

Dat is echt een superleuk compliment. Deze vijf jongens zijn daarna nog drie keer teruggeweest. We hebben tijdens dat festival nog veel meer complimenten gehad.

Dan maakt het helemaal niet erg om 12 uur op een dag te ‘werken’. Heerlijk!

10. Wat is het leukste festival/evenement dat je gedaan hebt?

Pukkelpop is tot nu toe ons leukste festival. Het is heerlijk om voor zo veel mensen een lekker gerecht te mogen bereiden. De kick die daarbij komt kijken is heerlijk.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in de trucks van Martijn?
Geen probleem! De Smaakmobiel en Roasted Espressobar zijn terug te vinden op de pagina met alle foodtrucks