Foodtruck Ideeen en Voorbeelden

Je keek er al zo lang naar uit. Dat mooie grote foodtruck festival waar duizenden mensen op af zouden komen. Die lange rijen hongerige festivalgangers voor jouw foodtruck en de vele producten die je niet meer zou kunnen aanslepen. Alle positieve reacties die je (achteraf) zou ontvangen. Dat stageld voor die dag zou je ongetwijfeld ruim voorbijschieten qua omzet! Dan zit het festival erop. Er kwamen inderdaad duizenden mensen, maar die kozen negen van de tien keer voor de buurman of buurvrouw. Je begint jezelf af te vragen wat je fout gedaan hebt. Waarom liepen de meeste mensen jouw foodtruck voorbij en gingen ze wel iets lekkers halen bij de andere foodtrucks? Hier zijn enkele perfecte ideeën en voorbeelden voor foodtrucks.

‘Waarom kiest een bezoeker voor jouw foodtruck?’

Zeg je ‘Ferrari’, dan is waarschijnlijk één van de eerste dingen die in je opkomt ‘snelheid’. Zeg je ‘pindakaas’, dan is de kans groot dat je denkt aan ‘Calvé’. Zie je een grote gele ‘M’ langs de snelweg, dan weet je dat je er een vette hap met frisdrank kan scoren. Al deze voorbeelden gaan over merken die een bepaald gevoel bij je losmaken wanneer je over ze praat of nadenkt. Ook Starbucks is hier een mooi voorbeeld van. Natuurlijk denken we hierbij meteen aan koffie, maar al snel denken we ook aan ‘je naam op een beker’. Zo geeft Starbucks je het idee dat je ergens bij hoort.

Het absolute toppunt van branding is echter bereikt als mensen je merk gaan gebruiken als werkwoord. Denk bijvoorbeeld aan plaatjes die je kunt ‘photoshoppen’, berichtjes die je kunt je ‘whatsappen’ en dat antwoord dat je kunt ‘googlen’.

‘Waarom willen mensen nou precies jouw foodtruck huren?’ is een hele belangrijke vraag die je, jezelf als foodtrucker continu moet blijven stellen. Bezoekers vragen zich altijd twee dingen af:

1) Waarom zou ik dit product moeten kopen?
2) Waarom zou ik dit product moeten kopen bij jouw foodtruck?

Vooral die laatste vraag is erg belangrijk, omdat het antwoord hierop duidelijk maakt wat jouw brand nu eigenlijk inhoudt. Hoe past jouw product in de levensstijl van je bezoekers/klanten?

Om mensen op een festival naar jouw foodtruck te laten komen moet je jezelf duidelijk laten zien. Jij bent je bedrijf! Of je nu jarenlange ervaring hebt en heel betrouwbaar en creatief bent, of dat op de slager om de hoek lijkt, zorg ervoor dat je je branding doorvoert op alle gebieden. Nu zijn de eerder genoemde merken in dit artikel inmiddels wereldberoemd en ijzersterk, maar hoe kan jij ervoor zorgen dat jouw bestaande foodtruck eruit springt ten opzichte van de concurrentie?

Foodtruck Ideeën en Voorbeelden

1. BurgerMog – Helsinki

Deze imposante 4×4 foodtruck van Unimog laat direct een onuitwisbare indruk achter bij de bezoekers. De hamburgers die in deze foodtruck worden verkocht, worden in ieder geval gegeten op hoog niveau’. Dit is een goed voorbeeld van een design dat in ieder geval al uitnodigt om boven een kijkje te nemen als bezoeker.

BurgerMog

2. The Nordic Foodtruck – Scandinavië

Wat The Nordic Foodtruck heel goed doet, is het meegeven van een eigen huisstijl. Door hun productdesign en branding komt deze huisstijl overal sterk naar voren. Er is gekozen voor slechts 3 kleuren (wit, zwart en kraft), waardoor de producten in een strak ‘jasje’ worden gepresenteerd.

The Nordic Foodtruck

3. Coy Sushi

Coy Sushi laat zien dat het niet altijd ‘groot-groter-grootst’ hoeft te zijn om op te vallen tussen alle grote foodtrucks. Hier is ook weer op de juiste manier gebruikgemaakt van een simplistisch design voor de visitekaartjes (rechtsonder), de menukaart (rechtsboven) en de verpakking (linksonder).

Coy Sushi

4. Boo Coo Roux – Chicago

De Boo Coo Roux foodtruck heeft de keuze gemaakt om te investeren in een opvallend design met daarnaast een verpakking die ook weer perfect past in de eigen huisstijl van de truck.

Boo Coo Roux

5. Curry Up Now – San Fransisco, Amerika

Curry Up Now

6. Del Popolo – San Fransisco, California

Wat Del Popolo zo uniek maakt, is niet zozeer het product, want er zijn vele andere foodtrucks die pizza’s verkopen. Del Popolo creëert een beleving bij de bezoekers die je nergens anders ziet. Het bakken van de pizza’s gebeurt in een authentieke stenen oven, waarbij de bezoekers het hele productieproces op de voet kunnen volgen. De beglazing zorgt ervoor dat de bezoekers ook in de wintermaanden kunnen zien hoe de pizza’s worden gebakken.

Del Popolo

7. Maximus/Minimus – Seattle, Washington

De eigenaar van deze truck was voorafgaand aan zijn foodtruckcarrière werkzaam in een restaurant en experimenteerde daar veel met gerechten en ingrediënten. Deze gerechten werden uitvoerig getest door het personeel en zij werden op den duur dolenthousiast van zijn gebraden varkensvlees. Daar werd vervolgens een heerlijke barbecuesaus aan toegevoegd en zo ontstond er een prachtig gerecht. Al snel kocht hij een foodtruck en ging hij samenwerken met een plaatselijke designer. Het onderstaande plaatje is hiervan het gevolg.

Maximus Minimus

8. Verse Friethoes – Haarlem, Nederland

Niet alleen in Amerika rijden toffe foodtrucks rond. Ook Nederlandse foodtrucks verdienen een eervolle vermelding in ons lijstje. Verse Friethoes serveert verse biologische friet uit een originele frietkraam vanuit een duurzame foodtruck.  Voor foodtruckeigenaar Sebastiaan Hoes is naast duurzaamheid ook uitstraling belangrijk. Striptekenaar en ontwerper Joost Swarte is verantwoordelijk voor het ontwerp van de foodtruck.

Verse FrietHoes

9. Piccole Gelato – Sao Paulo, Brazilië

Piccole Gelato

10. Burro Cheese Kitchen – Austin, Texas

Burro Cheese Kitchen

11. Smokin Roaster – Amsterdam, Nederland

We gaan een klein stukje terug in de tijd. Geheel in de stijl van de jaren 30 maakt de Smokin Roaster menig festivalterrein onveilig. Met een unieke aankleding van zowel foodtruck als personeel laten zij een blijvende indruk achter bij de bezoekers. Branding van de bovenste plank!

Smokin Roaster

Foodtruck Logo

Een van de meest bepalende aspecten van de complete ‘look and feel’ van je foodtruck is natuurlijk je logo. Een logo waaruit je direct kunt herleiden wat voor soort producten je uit je foodtruck verkoopt kan bepalend zijn voor bezoekers of opdrachtgevers om voor jouw foodtruck te kiezen. Daarnaast kun je,je logo terug laten komen op veel verschillende plekken binnen je concept. Hierbij kun je denken aan verpakkingen, merchandise, bedrijfskleding enz. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er je logo in terug laten komen. Denk dus goed na over dit bepalende aspect binnen je bedrijf. Een bbedrijf die zich specialiseert in het ontwerpen en creëren van complete foodtruck concepten is de Foodtruck Company . Van concept tot uitvoering denken ze graag met je mee over de uit te voeren ideeën die je hebt klaarliggen. Onthoud dat je logo een hoop vragen wegneemt.

Extra tip voor de styling van je foodtruck

Hebben we je een beetje enthousiast kunnen maken met de mogelijkheden die we hierboven hebben laten zien? Het is begrijpelijk dat je niet je hele truck om laat bouwen. Soms kan het op een andere manier verpakken van je product al een heel ander gevoel bij de bezoekers teweegbrengen. Vind je dat jouw foodtruck of productverpakking weleens in een ander jasje mag worden gestoken? Dan kennen wij een bedrijf die jou hierbij kan helpen!

Jeroen van der Wier

Jeroen van der Wier specialiseert zich in het ontwerpen en maken van graffiti en schilderingen voor zowel binnen als buiten. Daarnaast moet je bij Jeroen van der Wier ook denken aan graffiti op folie in combinatie met carwrap,  interieurstyling of andere grafische uitingen. Jeroen van der Wier heeft bovendien al een paar mooie opdrachten mogen uitvoeren voor grote merken als PepsiRedbull en BMW. Hieronder vind je allereerst een filmpje over hun opdracht voor Pepsi. Daarnaast hebben we een aantal foto’s van hun opdrachten voor andere klanten.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Policy.
Ik Accepteer

Afbeeldingen van afgeronde opdrachten door Jeroen van der Wier:

Heb je zelf nog foto’s van unieke foodtrucks of ideeën over het op een originele manier onder de aandacht brengen van een foodtruck? Laat het ons weten in een reactie hieronder. Wij zijn erg benieuwd!