Zin om iets nieuws op tafel te toveren, maar niet om eerst al je kookboeken door te spitten? Hoera voor het internet en hoera voor alle food bloggers die je kilo’s aan inspiratie geven met de coolste recepten en de mooiste foto’s.

Delen is het nieuwe hebben, en daarom hebben wij – voor jullie – de beste, mooiste en origineelste foodblogs op een rij gezet. Of je nu zin hebt in zoet of hartig, Hollandse pot of iets uit verre streken. Zoek niet verder, dit is het lees- en kijkvoer dat je zoekt.

Tip: zet ze in je favorietenlijst, zodat je altijd inspiratie bij de hand hebt.

Fotogeniek voedsel

V.K. Rees De foto’s van V.K. Rees zijn eigenlijk zo mooi, dat de recepten van ondergeschikt belang zijn. Desondanks zijn de recepten zeker de moeite waard om te maken.

Wees niet teleurgesteld als ze er niet zo mooi uitzien als op de foto.

Manger Na een paar minuten rondgekeken te hebben op de blog van Mimi Thorisson vraag je, je af waarom je potdorie niet gisteren al naar de Médoc bent geëmigreerd.

En waarom warm eten nog steeds niet is geïntegreerd in de Nederlandse lunchcultuur.

Local Milk Wij zouden niets liever willen dan het telefoonnummer van Beth Kirby, om haar elke dag te bellen. Want verdraaid, wat zien haar bourgondische dinnerparties er kei gezellig uit.

Blakende koontjes & een gezonde gloed

Food Bandits eindelijk een Nederlandse food blogger die zowel prachtrecepten als prachtfoto’s produceert en ook nog eens een coole naam aan haar blog heeft gegeven.

Bij foodbandits vind je onder meer suiker- en glutenvrije recepten. Zelfgemaakte chocolade bailey’s of donuts uit de oven worden ook zeker niet geschuwd.

Green Kitchen Stories Perfecte foto’s en perfecte (vegetarische) recepten. Gecreëerd door een perfect koppel.

My New Roots Geïnspireerd door de holistische voedingsleer maakt Sarah B hele gezonde recepten. Zonder zweverig te zijn. De recepten zijn allemaal goed te doen. Zien er mooi uit en zijn bovenal goed voor mens, dier & omgeving.

Sweet pea’s kitchen suiker- lactose- gluten- koolhydraat- en vetvrij eten (tenzij je allergisch bent voor één van deze zaken natuurlijk).

Hoepel op met je bikini-body-detox. Als wij zin hebben in peanut butter of snickers caramel popcorn, dan máken we dat gewoon lekker.

Vanilla Bean De zoete recepten van The Vanilla Bean zijn wat meer geraffineerd dan bovenstaande blog, maar zeker niet meer gecompliceerd.

De chocoladepudding-cakes met basilicum ijs zijn erg lekker.

Orient Express

Aziatische ingrediënten Wat een top site! Al je vragen over banh trang, okonomiyaki en cha-om behoren vanaf nu tot het verleden. Op deze site vind je alles (maar dan ook echt ALLES) over de Aziatische keuken, inclusief Toko-gids.

Appetite for China Beslaat zowel de traditionele Chinese gerechten als de wat meer Amerikaanse kijk op de Chinese keuken. De site is way too cool voor ‘klassiekers’ als babi pangang en Foo Young Hai.

Wij probeerden onder meer de Amerikaans-Chinese Coca-Cola Chicken Wings uit en die waren top.

Beyond Kimchee De Koreaanse keuken is er eentje om in de gaten te houden. Als het aan de trendwatchers ligt, is ‘Kimchi all over the freaking place’. Hoewel de Koreaanse keuken in de VS al behoorlijk is gevestigd, is deze in Nederland nog niet zo bekend.

Lees je dus alvast in over de Koreaanse keuken en wees de hipste van de klas.

Food news & trends

Culy We kunnen het niet anders zeggen. Wij houden van Culy. Waarom? Nou, vanwege de fijne recepten, de geeky food weetjes en het overzicht met toffe hotspots. Food ditjes & datjes. We zijn er dol op.

Foodlog Altijd op de hoogte zijn van de actualiteiten over de herkomst van eten, verschillende keurmerken en achtergrondartikelen? Foodlog is een plaats waar mensen hun kennis over eten met elkaar en het publiek delen.

Geen onzin, eenzijdige portretten of politieke standpunten, maar een fijn platform waar objectieve informatie over eten wordt gegeven.

Talkin Food  Kouign AmannSchorleSlider. Zegt dat je niets? Nou, ons eerst ook niet, totdat we van food trendwatcher Marjan Ippel het boek De Foodlingo Bijbel kregen.

Sindsdien is onze voedselvocabulaire verrijkt met allerhande food jargon, die we het liefst te pas en te onpas rondstrooien in de VanChefs HQ. Haar site Talkinfood staat bol van de foodtrends, die je als foodie echt moet kennen om een beetje mee te kunnen praten.

Food inspiration Pareltje van een tijdschrift over de laatste foodtrends en ander nieuws op culinair gebied.

Streetfood in een Foodtruck

FoodTruckr Yes, eindelijk wordt er gepleit voor een ruimer (en gezonder) aanbod aan streetfood in Amsterdam. Want als het aan ons ligt, mag op elke straathoek een gezellige foodtruck staan met heerlijke straat cuisine.

Ook van plan om een foodtruck te starten? Of wil je een foodtruck huren?

Op deze blog vind je allerlei tips om je foodtruck the talk of the town te laten worden. Meer weten over streetfood in ‘t land? Houd FoodGuerilla en The Food Line-up in de gaten.

Thug Kitchen Badass-blog voor iedereen die zo nu en dan behoefte heeft aan wat gangsta rap achter het fornuis.

Ondanks dat je zou denken dat de keuken vooral bestaat uit agressief voedsel, staan in deze blog een hoop lichte en gezonde gerechten.

‘ This site is here to help your narrow dietary minded ass explore some fucking options so that you can look and feel like a fucking champ.’

Buitenlandse keukens

Rose water & Orange blossoms. De Libanese keuken is hot hot hot, en deze blog wakkert dat vuurtje nog eens extra aan. Rose water & Orange blossoms staat vol Ottolenghi-achtige recepten, en is voorzien van flink wat gezellige familiefoto’s.

The Dutch Table Wat is dat toch, met die middelmatige boterspritsen?  Dan is er ook nog de kant-en-klare draadjesvlees uit de supermarkt? Laten we de culinaire zesjescultuur voor eens en altijd in de prullenbak gooien en lekker zélf hopjesvla en siepeltjespot in elkaar zetten.

The ‘Dutch Table’ geeft alvast het goede voorbeeld met een flinke lijst recepten voor échte Hollandse pot.

Hungry SofiaSofia heeft nogal vaak trek. Wij ook, dus we hebben alvast een hoop gemeen en daarom vinden we haar bij voorbaat sympathiek. Geïnspireerd door recepten uit opoe’s tijd doet deze blogger een dappere poging om La Cocina Latina in kaart te brengen.

Het gaat Sofia niet alleen om het eten, ook zoekt ze naar de verhalen achter de verschillen en overeenkomsten tussen verschillende Latijns-Amerikaanse keukens.