Eetbare Bloemen

Eetbare bloemen brouwen met de Bloesembar

Bij lente denk je aan bloemen! Na de winterslaap begint alles namelijk weer te groeien. Volgens bloemenbrouwer Maidie van den Bos is er elke week wel wat anders te plukken. Helaas zijn de meeste bloemen al na een maand weer uitgebloeid. Vandaar dat Maidie er vroeg bij moet zijn als ze haar Bloesembar voor het komende jaar wil vullen. Maar ook bomen uit het najaar worden niet vergeten. Zo staat de Coolsingelspar nu als siroop op de plank! Van de week gingen we op bezoek om meer te weten te komen over het proces van plukken tot proosten.

Bijtijds plukken op bijzondere locaties

Maidie plukt zowel eetbare bloemen als bomen

Maidies eetbare bloemen laboratorium is momenteel gevestigd bij Flowers&Sours in Rotterdam. Maar als het even kan gaat ze naar haar geheime plukplekken in de omgeving. Daar moet het echter wel mooi weer voor zijn. Niet alleen om zelf droog te blijven, maar ook zodat het stuifmeel van de bloemen niet is weggespoeld. Bovendien is het beter om vroeg op de dag te oogsten. Bloemen openen en sluiten zich namelijk om warmte vast te houden voor de groei. Als de bloemen fris zijn opgestaan zin ze dus het verst.

 

Meer dan bloemen

Extract van eetbare bloemen: magnolia

Voor magnoliabloesem klopt Maidie gerust aan bij mensen in de buurt. Maar zelfs als ze op vakantie is, gaat ze op zoek naar gave knopjes. Zo liep ze in Mexico mee met plaatselijke bewoners op zoek naar cactus toppen.

Eetbare bloemen zijn echter niet haar enige expertise. Ook van rode chili en roze pepers heeft ze diverse dranken gemaakt. Eenmaal geplukt verwerkt ze de knoppen het liefst dezelfde dag nog. Langer durft ze die niet te bewaren. Maar het siroop blijft gelukkig nog een jaar goed.

 

[Duurzaam] durven doen

Elk jaar is het afhankelijk van het weer hoeveel bloemen Maidie binnen weet te halen. Toch experimenteert ze er op los. De extracten moeten echter eerst een paar dagen staan om op smaak te komen. Maar ondertussen blijft ze proeven, omdat het resultaat niet altijd hetzelfde is. Zo laat ze elke smaak volledig tot zijn recht komen en blijft het aroma van de bloem bewaard.

Experimenteren met eetbare bloemen

Bij Flowers&Sours zijn de extracten echter niet de enige gepotte producten. De siropen delen het pand met de RotPot van Keukenboeren. Hierin brouwen ze met goeie bacteriën. Maar soms schiet de fermentatie dus ook bij de siropen erin. In plaats van een siroop sta je dan likeur te kweken. Maidie heeft er inmiddels een oplossing voor: champagne met een florale afdronk bijvoorbeeld.

 

Eetbare bloemen on the rocks

Sommige dranken smaken beter als ze gekoeld gedronken worden. Maar Maidie tilt dit naar een hoger niveau. Van de presentatie kan zo ze een waar spektakel maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een versluierde bloemensorbet met koolzuursneeuw?

Eetbare bloemen op droogijs

Dit droogijs koelt alles waarmee het in aanraking komt razendsnel af. Door de snelle faseovergang van het ijs vloeit er dus ook een theatrale nevel over de bar. Maidies siropen zijn overigens niet alleen als limonade te drinken. Maar ook als cocktail met karakter. Ben je benieuwd naar de Old Fashioned met whiskey, amandellikeur en meidoornsiroop; de Rhuby Sour met rabarber en hibiscus; of liever een brouwsel buiten de kaart om?

Binnenkort kan je Maidies Bloesembar bij ons boeken. Maar ondertussen vind je hier het overzicht van al onze foodtrucks.