Geschiedenis van de Foodtruck
Nee, dit wordt geen suf geschiedenisverhaal van je vroegere leraar geschiedenis op leeftijd. De rollende keukens die jij nu op festivals en feesten ziet voorbij scheuren hebben echter wel oudere broertjes en zusjes die tientallen jaren geleden het daglicht zagen aan de andere kant van de oceaan. Zonder het verleden geen heden. In dit 1e deel van deze 2-luik leggen we je uit waar de ‘roots’ van de hedendaagse foodtrucks liggen.
‘Chuckwagons’ toeren door Amerika & Canada (1866)
Even een klein stapje terug in de tijd, naar het jaar 1860. Zie je ‘m al touren door de prairies van Amerika & Canada? Deze zogenaamde ‘chuckwagons’ diende als opslagplaats voor voedsel en kookgereedschap. Bonen, gezout vlees en koffie waren de voornaamste producten die meegingen op reis. Het vlees was overigens pas vers als er onderweg een dier dood ging en dus direct kon worden gebruikt.
De truck werd Chuckwagon genoemd omdat er ‘Chuck’ werd verkocht, het goedkoopste stuk van een koe. Charles maakte deze wagen door een legertruck om te bouwen tot een soort keuken. Deze wagen werd toen nog voortgetrokken door beesten zoals ossen.
Deze wagens waren onderdeel van een karavaan cowboys of houthakkers. Vandaag de dag zie je nog steeds terug tijdens kookwedstrijden of zogenaamde ‘chuck wagon races’.
Aha..! Slimme jongen die Walter (1872)
Een ander ‘kleiner broertje’ van de hedendaagse moderne foodtruck is de ‘lunchwagon’ van Walter Scott. Inventief als dat Scott was, sneed hij een raam uit de wagen, zodat deze kon gaan fungeren als doorgeefluik van waaruit koffie, sandwiches en taartjes werden verkocht.
In 1880 werden er op grote schaal van dit soort ‘lunchwagons’ gemaakt en werden er verschillende varianten ontworpen van dit model.
Deze modellen werden voorzien van gootstenen, koelkasten en fornuizen. Deze nieuwe modellen werden door een lunchwerker genaamd Thomas Buckley opgepikt. Door de groeiende vraag naar foodtrucks begon hij met het op grote schaal produceren en verkopen van eigen wagens, zodat ook anderen dit succes konden delen.
Mobiele kantines rollen binnen bij ‘onze jongens’! (1917-1950)
In slechts 20 jaar waren de foodtrucks al op weg naar een luxe versie met decoratie en andere dingen om klanten aan te trekken.
Maken we een grotere sprongetje vooruit in de tijd naar de jaren ’50, dan komen we uit bij een meer moderne versie van wat we tegenwoordig een foodtruck noemen. De zogeheten ‘mobile canteens’ zagen we in het begin (1917) vooral terug op legerbases, om daar ‘de mannen die het land verdedigde’ te voorzien van een culinaire versnapering. Vanuit deze legerbases werd steeds vaker gekeken naar andere opties om in de omgeving van bedrijventerreinen, fabrieken e.d. de catering te verzorgen op locatie.
Mobiele restaurants bij bouwwerven en havens (1950)
Dit was een echte win-win situatie want de foodtrucks hadden een goede vaste plek om geld te verdienen en de werkers hoefden geen moeite meer te doen om hun lunch ergens vandaan te halen. Hierdoor werden de foodtrucks steeds populairder in andere gebieden dan de grote stad. Veel bouwwerven en havens hadden tot voor kort geen restaurants in de buurt, de foodtruck leverde de perfecte oplossing voor een mobiele lunch. In plaats van een eigen lunch of een lange tocht naar een restaurant kwam de lunch voortaan juist naar hen.
Deze wagens verslechterde echter de reputatie van de foodtruck. Door de vieze locaties en slechte hygiëne van de trucks kregen ze de bijnaam ‘roach coach’ wat suggereert dat er kakkerlakken rondliepen in deze karren.
Topchefs kwamen massaal op straat te staan (60’s)
Het steeds populairder worden van de foodtrucks werd in Amerika gevoed door zogeheten ‘post-recessie factoren’. Een ontwikkeling van economische en technologische factoren in combinatie met streetfood dat ‘hip’ en ‘chic’ werd zorgde voor de huidige populariteit van foodtrucks in Amerika. De bouwsector lag op z’n gat wat leidde tot een overschot aan foodtrucks. Daarnaast werden Amerikaanse topchefs op grote schaal ontslagen. Voor deze ervaren chefkoks werd de stap naar, het hebben van een foodtruck, ineens heel logisch.