De 6 Beroemdste Cocktail Recepten uit films en series

Deze cocktail recepten zullen jou vast heel bekend voorkomen! Denk aan de glamoureuze Cosmopolitan uit Sex and The City, of The Dude’s White Russian! Daarnaast heeft James Bond eigenhandig de Vodka Martini populair gemaakt. Iedereen kent wel de bekende zin wanneer James Bond zijn Vodka Martini bestelt: Shaken, not stirred. Veel van deze cocktails zijn zo populair geworden dat je ze bijna in elke cocktail bar kunt bestellen. Maar waarom maak je ze niet zelf? Doe een cocktail workshop of volg hier het cocktail recept!

1. COSMOPOLITAN COCKTAIL

Cosmopolitan Cocktail Carrie Bradshaw

Laten we beginnen bij de Cosmopolitan cocktail. Er is nog nooit eerder een drankje zo verbonden geweest met een tv-serie als de Cosmopolitan met Sex and the City is! Het is het favoriete drankje van hoofdpersoon Carrie Bradshaw. Waarom is dit haar favoriete drankje? Heel simpel, het ziet er glamourous en elegant uit! Plus, het is roze! Dit weerspiegelt zich allemaal in Carrie’s stijl. Ze kunnen de Cosmo bijna hernoemen naar Carrie Bradshaw! Maar de uitvinder Toby Cecchini heeft de naam Cosmopolitan gegeven gebaseerd op het kosmopolitische New York. De grap is dat Toby niet eens zijn best deed om de cocktail populair te maken. “Ik herinner me dat ik verbaasd was toen klanten er eentje bestelden. Hoe wisten zij af van ons personeelsdrankje?” Het begon dus oorspronkelijk alleen voor de staff. Tot het over heel New York werd gedronken en het een paar jaar later in SATC verscheen.

Zin gekregen in een Cosmo? Hou een vrijgezellenfeest á la Sex and The City. Voer jouw vriendinnen lekkere Cosmopolitan cocktails! Of leer dit Cosmopolitan cocktail recept maken op een cocktail workshop.

Cocktail recept

 • 30 ml Citroen vodka
 • 20 ml Sinaasappellikeur
 • 30 ml Cranberrysap
 • Halve limoen
 • Sinaasappelschil, zonder vruchtvlees
 • IJsblokjes

Doe eerst de ijsblokjes in de shaker. Schenk daar de citroen vodka, sinaasappellikeur en cranberrysap bij. Pers het sap uit de limoen en doe dit bij de mix. Schud alles goed door elkaar! Giet het daarna over in een gekoeld martiniglas, zonder het ijs. Wrijf de sinaasappelschil langs de glasrand en garneer daarna het glas met een dun sliertje sinaasappelschil.

 

 

2. WHITE RUSSIAN

White Russian cocktail recipe

De White Russian is nieuw leven ingeblazen door de film The Big Lebowski! De hoofdpersoon genaamd “The Dude” drinkt gedurende de hele film een White Russian. Hij loopt ermee in zijn hand, drinkt de cocktail of is het aan het maken. Deze cocktail is hierdoor in populariteit gestegen en veel bekender geworden. The Dude noemt de White Russian ook wel de Caucasian. Waarom? Omdat het wit is! In de VS wordt de witmans ook wel Caucasian genoemd.

Wanneer The Dude het drankje zelf maakt ruikt hij eerst even aan de melk om te kijken of de melk nog vers is. Wat voor jou misschien ook handig is om te doen als je dit White Russian cocktail recept maakt voor jouw dudes.

Cocktail recept

 • 50 ml Vodka
 • 20 ml Koffielikeur
 • 30 ml Volle melk/room
 • IJsblokjes

Doe de ijsblokjes in een tumbler glas (laag en breed glas). Giet eerst de vodka in dit glas. Voeg daarna de koffielikeur toe. Giet als laatste de melk of room (of zelfs melkpoeder, in echte dude style) erbij. Roer even kort door. Jouw White Russian is klaar!

 

 

3. VODKA MARTINI

James Bond cocktail recept

Natuurlijk is het iedereen die James Bond heeft gezien niet ontgaan: James Bond bestelt altijd een Vodka Martini, shaken, not stirred. De martini heeft over de hele wereld naamsbekendheid gekregen. Het is trouwens maar goed dat 007 alleen in de film zoveel drinkt. Als Bond deze hoeveelheid martini’s zou drinken in het echte leven zou hij niet meer op zijn benen kunnen staan! Gemiddeld drinkt James Bond maar liefst 45 keer per week en 7 keer per dag. Wat niet veel mensen weten is dat James Bond rode wijn lekkerder vindt dan witte wijn!

Dit cocktail recept voor een Vodka Martini is heel geschikt voor een pokeravond of een mannenavond onder elkaar. Of gewoon omdat je er zin in hebt!

Cocktail recept

 • 90 ml Gin
 • 30 ml Vodka
 • 15 ml Lillet blanc aperitief
 • Citroenschil zonder vruchtvlees

Giet de gin, vodka en lillet blanc in een gekoeld martiniglas. Schud het glas lichtjes heen en weer. Wrijf de citroenschil over de rand van het glas om de smaak te versterken. Doe daarna een brede sliert van de citroenschil in het glas als garnering.

 

 

4. MISSISSIPPI PUNCH

Breakfast at Tiffany's cocktail recept

Holly uit Breakfast at Tiffany’s, gespeeld door Audrey Hepburn, houdt wel van een feestje. Ze drinkt vaak cocktails en champagne tijdens een van haar feestjes. Haar meest geliefde cocktail is de Mississippi Punch, een zoete cocktail met veel drank erin! Ze mixt deze ook graag voor haar socialite vrienden.

Jij kunt deze lekkere cocktail maken voor jouw cocktail party thuis! Dit cocktail recept is ook heel geschikt voor een Breakfast at Tiffany’s vrijgezellenfeest.

Cocktail recept

 • 50 ml Cognac
 • 25 ml Bourbon
 • 12,5 ml Citroensap
 • 12,5 ml Suikersiroop
 • 25 ml Bruine rum
 • IJsklontjes
 • Sinaasappelschijfje
 • Maraschinokers

Giet de cognac, bourbon, citroensap en suikersiroop in de shaker en shake alles door elkaar. Laat de rum nog erbuiten. Doe ijsklontjes in een longdrinkglas. Giet de mix op de ijsklontjes. Laat de rum nu rustig over het ijs in het glas lopen. Garneer het glas met een sinaasappelschijfje en een Maraschino kers.

 

 

5. RED EYE COCKTAIL

Red eye cocktail recept

Deze film heet zelfs Cocktail! Tom Cruise is de ster van de film en speelt een bartender. Als bartender Brian kent hij alle cocktail recepten en steelt de show met flairtending in een Nightclub. De eerste keer dat hij de Red Eye ziet is als hij komt solliciteren als bartender. Hij ziet Doug achter de cocktailbar staan die een glas met ei direct opdrinkt, tot schrik van Brian. Later krijgt Brian zelf een hangover. Zijn mede bartender Doug geeft hem dan een Red Eye en legt uit wat erin zit. In de Red Eye zit de eidooier die een witte gloed heeft in het rode sap. Hierdoor lijkt het op een oog! Vandaar de naam Red Eye.

Het is dus een ideale hangover cocktail, vergelijkbaar met een Bloody Mary. Als je echt beter wilt worden kun je er zelfs wat paracetamol in doen! Deze cocktail is vooral bekend in de Verenigde Staten, maar met dit cocktail recept kun je hem zelf maken!

Cocktail recept

 • 30 ml Vodka
 • 180 ml Tomatensap
 • 1 Blikje (350 ml) bier
 • 1 Rauw ei

Giet de vodka en tomatensap in een gekoeld hoog bierglas met handvat. Maak het blikje bier open en giet de inhoud daarvan in het glas. Daarna kun je het rauwe ei in het glas doen. Smakelijk! 😉

 

 

6. MANHATTAN COCKTAIL

Manhattan cocktail recept Marilyn Monroe

Some Like It Hot is een klassieker uit 1959. Deze romantische komedie bracht de Manhattan cocktail veel populariteit. In deze film hebben Marilyn Monroe en een man verkleed als vrouw een fles bourbon en een fles vermouth gevonden op de nachttrein. En wat doe je met deze dranken? Juist, je mixt er een cocktail van in de shaker die voorhanden is: een heetwaterkruik!

Dat zal vast lekker smaken uit een kruik! Jij zal voor dit cocktail recept waarschijnlijk geen kruik gebruiken, maar een goede shaker. Dat ruikt bovendien wat lekkerder. Dit is een leuke toevoeging aan jouw Marilyn Monroe thema bachelorette party!

Cocktail recept

 • 50 ml Bourbon
 • 25 ml Zoete vermouth
 • 2 Scheutjes Angostura bitters
 • IJsklontjes
 • Maraschinokers

Giet de bourbon, vermouth en bitters in de shaker (geen heetwaterkruik!) met ijsklontjes. Shake de mix en giet deze af met een strainer in een gekoeld martiniglas. Voeg als garnering een Maraschinokers toe.

 

Wil je kennismaken met meer cocktail recpeten, of meer weten over de laatste cocktail trends? Doe dan een cocktail workshop. Het is leuk om deze cocktails zelf te maken. Heb je daar geen zin in? Dan kun je een mobiele cocktailbar huren waar deze cocktails voor jou gemaakt worden!