Project omschrijving

Boek Deze Food Truck

Happy Chimney Cake Foodtruck

Happy Chimney verzorgt met hun Chimney Express nu ook échte Chimney Cakes in Nederland! ‘Wat zijn Chimney Cakes nou eigenlijk’, vraag je? Om ze gewoon maar ‘koek op stok’ te noemen is natuurlijk makkelijker dan het Hongaarse Kürtőskalács. Maar de schoorsteencake staat ook bekend als Trdelník in Tsjechië en Baumstriezel in Duitsland. Oorspronkelijk komen ze uit Transilvanië en waren ze vast dracula’s favoriete snack. Vooral wanneer ze zijn bedekt met kokossnippers of overgoten met chocola.

Boek Deze Food Truck

Over

Producten / gerechten:

  • Zoet: (kaneel)suiker, chocola, kokos, amandelschaafsel, party dip en specials
  • Hartig: Frans (kruiden-knoflook-kaas), Hollands (ham-kaas), Amerikaans (BLT-kaas)
Boek Deze Food Truck

Happy Chimney: Cake van de Schoorsteenkachel

Happy Chimney

Hoewel we inmiddels bijna allemaal centrale verwarming in huis hebben, hadden ze vroeger vooral gietijzeren kacheltjes. Gestookt met hout, turf of steenkool werd de warmte opgewekt en deels afgevoerd via de schoorsteen. De naam van de schoorsteencake is hiervan afgeleid.

De tunnelvorm vertoont immers een schoorsteenachtige gelijkenis. Ondanks de naam wordt de cake echter gebakken op metalen of houten spit. Het deeg wordt om het spit gewikkeld en langzaam geroosterd boven gloeiende kolen. De vorm heeft daarnaast enkele voordelen, waaronder het kunnen delen met familie en vrienden door steeds een stukje van de schoorsteen af te scheuren.

Overvloed aan chimney toppings

Een handgeschreven recept uit 1795 van de monnik Kristóf Simai was de eerste die vermeldde dat het deeg ook gezoet kon worden voorafgaand aan het bakken. Tegenwoordig is een kaneelsuikertopping achteraf de standaard geworden. De suiker karameliseert tijdens het roosteren en geeft de cake een stevigere structuur en een krokante knispering. Vroeger werd de cake hooguit besprenkeld met fijngehakte walnoten. Maar inmiddels is de keuze enorm uitgebreid.

Boek Deze Food Truck