Foodtruck Beginnen - de ultieme gids

Starten met een foodtruck

Je wil je eigen foodtruck starten en bent klaar voor het vrije leven van een “foodtrucknomade”. Maar wacht nog even met het opzeggen van je baan. Een goed plan is de basis van je succes en een goed begin is het halve werk. Met deze gids wordt het succesvol starten van je eigen foodtruck een stuk eenvoudiger. 

Andere websites met advies zoals de KvK, de overheid, enzovoorts – leggen de nadruk op het goed regelen van je administratie, boekhouding, hygiëne, vergunningen en meer van dat soort zaken. Dat is logisch – zo zitten ze nu eenmaal in elkaar. De overheid zal het worst zijn of jouw specifieke foodtruck het redt zolang je de belasting maar netjes en op tijd betaalt en je aan de regels houdt. 

Niet dat wij je adviseren om je administratie in een schoenendoos te stoppen en de keuken van Klokhuis’ vieze kok na te bootsen – in tegendeel. Maar het gaat je truck in negen van de tien gevallen niet maken of breken. Wat echt belangrijk is, is verkopen! En nog eens verkopen. Maar weinig foodtrucks gaan over de kop door hun gebrekkige BTW aangifte of een tik op de vingers van de NVWA. Te hoge opstartkosten, weinig klandizie, het niet goed kunnen uitrekenen van je kostprijs van omzet of blind festivalondernemers op hun blauwe ogen vertrouwen zijn veel vaker voorkomende faalfactoren. 

Onze gids gaat dan ook wel in op de wet- en regelgeving maar heeft als doel een compleet beeld van alle facetten van het foodtruck ondernemerschap in Nederland en België te geven zodat je goed voorbereid kan starten, een grotere slagingskans hebt en met minder kleerscheuren van het avontuur af kan stappen mocht het foodtruck leven toch niet zijn wat je er van verwachtte.  

Tip: bookmark deze pagina (Ctrl+D) en gebruik de inhoudsopgave om later terug te bladeren naar waar je gebleven bent.  Ook wordt de gids regelmatig geüpdatet met feedback van foodtruckers, andere lezers en natuurlijk na elke aflevering van #foodtruckgezocht.  

Inhoudsopgave

Een foodtruck beginnen - wat kost dat?

De kosten voor een eigen foodtruck onderneming verschillen sterk afhankelijk van hoe je het aanvliegt. Als je de allerhandigste Harry bent of start met een eenvoudige trailer en een simpel product gaat bereiden waar geen dure apparatuur voor nodig is kan je al voor minder dan €10.000 alles goed op de rit hebben. Ga je in het begin al voor een mooiere foodtruck, heb je twee of meer linkerhanden en heb je ook echt professionele keukenspullen nodig om je gerechten te maken dan kunnen de kosten flink oplopen – professionele foodtrucks geëxporteerd naar de VS en high-end trucks opgeleverd voor grote merken in de Benelux kosten vaak meer dan €85.000. 

Onderstaand hebben we drie voorbeelden van verschillende prijsklassen neergezet met een representatieve sfeerafbeelding. 

Budget

Roundtop 2216 - basic foodtrailer KarpatiaTrucks.com & FoodTrailer.be
 • Trailer – va. €4000
 • Apparatuur – €1500
 • Website – €100

Normaal

Quesadillas No.1 Mexicaanse food truck
 • Foodtruck – va. €30k+
 • Apparatuur – €5k+
 • Website – €750+

Professioneel

 • Foodtruck – va. €65k+
 • Apparatuur – €20k+
 • Website – €2500+

Voorbereiding en plannen maken

Wet- en regelgeving

Net als bij een restaurant ben je als foodtruck verplicht te werken conform de HACCP – risicobeheersing voor het bereiden van voedsel. Van tijd tot tijd en steekproefsgewijs wordt dit gecontroleerd door de NVWA. De laatste HACCP richtlijnen kun je altijd downloaden bij de KHN – hier.

Welke vergunningen je nog meer nodig hebt, hangen af van wat je wil gaan doen en verkopen met je foodtruck en in welke gemeente(s) je werkt.

Ga je wekelijks op de markt staan, dan heb je een marktvergunning nodig en wil je vaker verkopen op een vaste locatie dan heb je een standplaatsvergunning nodig. Let er wel op dat dit vooral in grote steden een proces van de erg lange adem is. Deze vergunningen vraag je veelal aan door in te loggen op de website van je gemeente met eHerkenning of je DigiD. 

Incidenteel willen de boeven van Buma/Stemra ook dat je muziekrechten betaalt – bijvoorbeeld omdat je muziek draait in je foodtruck en dit te horen is voor klanten en personeel. Dit is onzin en zorg dat je deze afpersers elke keer dat ze een brief durven sturen netjes terug hun hok in stuurt. 

Een biertje gaat goed samen met een hamburger – en veel ander foodtruck streetfood. Als je überhaupt bier mag verkopen binnen je standplaats- of ventvergunning mag je in je handjes klappen als gelukkig mens. Het enige dat je dan nog nodig hebt is een DHW- vergunning, een vergunning in het kader van de Drank- en Horecawet. Hiervoor moet je het bewijs sociale hygiëne halen. Reken er op dat dit een paar honderd euro kost los van welke opleider je uitkiest. 

Voor foodtrucks die hun geld gaan verdienen met cateringklussen en festivals zijn er zo bezien aanmerkelijk minder vergunningen nodig. Dat kan een overweging zijn om je vooral dáár op te richten en de verkopen in het openbaar links te laten liggen, vooral als je in een erg kleine gemeente woont. 

Een uitgebreider overzicht over alles met vergunningen hebben we hier (klik!) voor je op een rijtje gezet. 

Administratie regelen

Horeca is leuk – maar niet als boekhouder. De boekhouding voor een foodtruck is flink ingewikkelder dan van een standaard ZZP’er terwijl je niet per se meer gaat verdienen. We vroegen daarom Peter Brink van ZZP-Boekhouder om zijn beknopte en beste advies voor startende horeca ondernemers. 

 • Gebruik een eenvoudig programma om alles bij te houden, geen Excel maar Moneybird of e-Boekhouden. Als je in die programma’s alles netjes invult rollen er in 95% van de gevallen correcte cijfers uit waarmee je de boekhouder uren bespaart en jezelf heel veel geld en moeilijkheden.  
 • Maak foto’s op je telefoon van bonnetjes zodat je ze niet kwijtraakt. Desnoods gebruik je ook nog een schoenendoos, maar houdt in elk geval alle bonnetjes bij.  
 • Neem vanaf het begin een aparte zakelijke bankrekening en houdt je uitgaven gescheiden. Betaal privé-dingen van je persoonlijke rekening en zakelijke uitgaven vanaf je zakelijke rekening, ook als je haast hebt. Zorg dan dat beide rekeningen met een app op je telefoon staan en dat je snel het nodige geld overboekt. Favoriet bij foodtrucks zijn de Rabobank en Knab.
 • Als de omzet het enigszins toelaat, doe het dan vooral niet allemaal zelf. Er zijn veel aftrekposten, voornamelijk de startersaftrek en zelfstandigenaftrek, waar je in de eerste jaren mogelijk gebruik van kan maken. Inschatten of dat ook slim is en daadwerkelijk mag op basis van de voorwaarden laat je beter aan een administratiekantoor over tenzij je zelf ervaring hebt met boekhouden. 
 • Het zelfde geldt voor de BTW-aangifte en je aangifte inkomstenbelasting – beter laat je dit door een professional doen als je je er niet comfortabel bij voelt.  
 • Als je personeel in dienst hebt dan moet je het al helemaal niet zelf willen proberen – maak gebruik van een payrolling of uitzendbedrijf of laat de loonadministratie door een administratiekantoor doen. 
 • Voor de balans en de aangifte is de boekhouder sowieso een aanrader, bij een hogere omzet kan hij het hele jaar door voordeel opleveren.
Krijg je net als Peter nooit genoeg van administratie? Lees dan de getailleerde tips hieronder verder. 
 

Inkoop

Winst haal je vooral uit de omzet – maar aan de kostenkant valt met een goede administratie ook extra marge te maken. Let goed op je inkoopkosten als percentage van de omzet,  hoe veel geld er in je voorraad gaat zitten en het voorraadverlies – wat moet er weggegooid en afgeschreven, en wat heeft geld gekost en blijft maanden op de plank liggen? Dat soort dingen koop je voortaan beter niet te veel in. 

Koppel je voorraad als het even kan aan een boekhoudpakket. Aan het eind van het jaar neem je de voorraad tegen inkoopprijs ex. BTW op. Die lijst gaat naar de boekhouder. 

BTW

Zorg dat je voor de juiste BTW code kiest bij de verkoop – over het algemeen is eten altijd 9% en drank 21%, maar denk in het bijzondere geval van cateraars en foodtrucks goed na over de BTW die je voor arrangementen rekent en cateringen en festivals over de grens. 

Over de grens moet je namelijk de BTW aanrekenen van het land waar je verkoopt – niet van waar je gevestigd bent!

Bewaarplicht

Denk er aan dat alle administratie zeven (7!) jaar bewaard moet worden. Die vlieger gaat ook op voor digitale administraties. Zorg dus voor een goede back-up van bestanden en exporteer gegevens uit oude pakketten als je naar een nieuw systeem overstapt. 

Voorraadadministratie

Het bijhouden van je voorraad is belangrijk omdat je moet weten hoeveel er nog is van alles, wanneer je het ingekocht hebt en of het daarmee nog goed is en welke producten wel en niet hard lopen. Daar heb je best een gevoel bij natuurlijk maar de harde cijfers van een correcte voorraadadministratie leveren je vaak extra inzichten op naast je intuïtie. 

Zo kan je bijvoorbeeld ‘sweethearting’ – de horeca term voor dat jij of je personeel gratis dingen weggeeft aan vrienden en bekenden – zowel als regelrechte diefstal op het spoor komen omdat producten niet verkocht en niet weggegooid worden, en toch ergens moeten zijn gebleven. 

Van verder belang is het noteren van privé gebruik en derving – het weggooien van spullen. 

Dat is niet alleen voor je eigen inzicht maar ook om de fiscus gerust te stellen. Die rekenen namelijk vaak de omzet van een horeca ondernemer terug vanuit de inkoop met een vaste winstmarge als opslag om de zwarte omzet in de smiezen te krijgen. Dat werkt in een simplistisch voorbeeld zo:

Stel je koopt 1000 hotdogs in voor €0.3 per stuk en verkoopt deze normaal voor €3 per stuk. Als de fiscus dan €300 inkoop ziet en dat er maar voor €1500 is omgezet en niet voor €3000, kunnen ze denken dat er €1500 onder de toonbank is verkocht. 

Als je dan netjes hebt bijgehouden dat al deze Frankfurters bedorven zijn en weggegooid moesten worden of dat je ze zelf hebt opgegeten is er niks aan de hand. 

Verzekeren

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering als zelfstandige is aan te raden als je alles netjes en goed geregeld wil hebben, maar heeft als nadeel dat het extreem prijzig is. Omdat als je als bijvoorbeeld dertigjarige je verdiencapaciteit verliest – dat is nog wel even een hap voor de verzekeraar. Reken er dan ook maar op dat het niet alleen een dure verzekering is maar dat ze de claim – mocht die er komen – zo lang mogelijk aanvechten omdat het zo’n grote claim is. 

Al met al is het daarom als er nog geen substantiële omzet is vanuit je foodtruck onzes inziens geen aanrader om een AOV af te sluiten. 

Wel is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering aan te raden – je rijdt nog wel eens een deuk in een andere foodtruck of materiaal van de klant en dit koop je beter af voor die paar tientjes per maand. 

En uiteraard moet de auto – de foodtruck of trailer – zelf ook verzekerd. Vertel je autoverzekeraar zeker dat het niet alleen een bedrijfsauto is, maar specifiek om een foodtruck gaat – dat heeft nog wel invloed op de premie en voorwaarden en anders zou je zonder dat je het weet technisch gezien onverzekerd rond kunnen rijden. 

Inschrijven bij de KvK

De meeste starters zullen zich bij de KvK inschrijven als eenmanszaak. Ga je het avontuur met z’n tweeën aan, dan is de VOF of de BV te overwegen om alles goed te regelen. Een andere optie is de BV voor serieuzere, grote plannen. 

Je inschrijven bij de KvK is een administratieve formaliteit, kost niet meer dan een half uur tijd en €40 en geeft een leuk Instagram-fotomoment voor de officiële start van je bedrijf. 

Foodtruck Businessplan

Een goed template voor het businessplan kan je vinden bij Unizo

Dit is ook voor Nederlanders goed werkbaar, of als alternatief het template van de Rabobank of de tool van KHN.

the foodtruck handbook - nee, geen bol.com link - het is echt een waardeloos boek.

Foodtruckboeken

Er is een aantal Amerikaanse boeken zoals “Running a Food Truck for Dummies” en “The Food Truck Handbook” – niet alleen zijn die inmiddels zeer gedateerd, wij hebben ze allemaal van kaft tot kaft doorgespit en het is zo goed als nutteloze informatie voor de situatie in Nederland of België. 

Geen Commissary te bekennen in velden of wegen en geen foodtruck in Amsterdam of Brussel die zijn geld werkelijk verdient met de zakelijke lunch tussen de middag – forget about it. Het werkt hier anders. 

Voor de Benelux-markt is niet echt een goed foodtruck e-book te koop – je zal het moeten doen met deze gids en andere blogs, foodtruck Facebook groepen en leren van collega ondernemers. 

Foodtruck kopen - wat zijn de opties?

De mogelijkheden voor het omtoveren van aanhangers en bussen tot foodtruck zijn schier eindeloos. Van een Amerikaanse schoolbus tot schaftketen en bakfietsen en van alles dat daar tussen zit. Hoe maak je de keuze? Ook moet je nadenken over of je zelf je foodtruck wil (ver)bouwen, een tweedehands model wil kopen of een nieuwe foodtruck op bestelling laat maken. 

Tweedehands foodtrucks koop je het beste via marktplaats, internationale tweedehandssites als Markt.de en via Facebook marktplaats. Een leuke website is het Amerikaanse UsedVending.com – Amerika heeft internationaal bezien veruit de grootste foodtruckmarkt en ook de meeste tweedehandskeuze. Import- en export en het aanpassen naar Europese normen is nog wel “een ding” maar minder werk dan je nu misschien denkt.

Zelf de foodtruck (ver)bouwen is veruit de voordeligste optie als je daar handig genoeg voor bent. Het kost meer tijd maar dat zijn je eigen uren en die stop je er met liefde in, toch? Als je handig bent hoef je je natuurlijk niet te beperken tot auto’s die al zijn verbouwd tot foodtruck – de nodige aanpassingen kan je dan ook zelf doen aan onbewerkte modellen die je het beste via Autoscout zoekt. Het enige dat je altijd door een gecertificeerd professional moet laten doen – hoe handig je ook bent – in verband met de verzekering en keuringen zijn gasleidingen en elektra.

Voor toekomstige foodtruckers die niet zo handig zijn en niet voor de verrassingen van een tweedehands foodtruck willen opdraaien is het aan te raden een gespecialiseerde foodtruck- en trailerbouwer in te schakelen. Onze aanrader (en partner) is Karpatia Trucks – een internationaal bedrijf met vestigingen in o.a. Rotterdam en oost Europa waardoor je wel Nederlands design en kwaliteit hebt maar tegen scherpe prijzen.

Gemiddelde kosten van een door Karpatia afgeleverde foodtruck op maat? Reken vanaf de  €45.000 euro voor een compleet motorisch gereviseerde oldtimer of verbouwde bus inclusief apparatuur. Dat is de gemiddeld prijs van een foodtruck in 2019 (2020 wordt waarschijnlijk iets goedkoper – veel ondernemers redden het helaas niet met Corona waardoor de tweedehandsmarkt aantrekkelijke koopjes kan bieden). Er zijn uitschieters en allerlei andere opties voor jouw concept – we hebben samen met Karpatia een beknopt overzicht van de diverse mogelijkheden en prijzen voor je op een rijtje gezet.

Basic Foodtrailers

De kleine “roundtop” foodtrailer is het populaire model van de laatste jaren – te koop vanaf €3950 ex. BTW en transportkosten voor een model  van 2,2m lang en 1,6m breed.  Het geheim van de prijs is dat het bovenstel uit China komt waardoor de kosten laag gehouden kunnen worden. Uiteraard wordt het model wel opgeknapt naar Europese kwaliteit – het onderstel wordt in België gemaakt en de elektra en het leidingwerk wordt ook in België verzorgd. De Roundtop is beschikbaar in alle klassieke RAL-kleuren en als RVS uitvoering voor een kleine meerprijs. 

Andere populaire keuzes in het basic trailer assortiment zijn de traditionele schaftkeet verbouwd tot foodtrailer – vanaf €7500 voor een nieuw model zonder inrichting, een verbouwde caravan of, populair in de UK, een paardenwagen. 

Tuk Tuk Foodtruck & Piaggio Ape

TukTuks zijn ideaal voor opdrachten binnen bij bedrijven, evenementenhallen en een graag geziene gast op bruiloften. Met deze kleine scooters scheur je (*na dat je ventvergunning goed en wel in orde is natuurlijk) binnen no time door de binnenstad van drukte naar drukte om je ijs of koffie te verkopen. 

De ultieme uitvoering is de hoogwaardige eTuk van het Nederlandse eTukFactory gemaakt in Diemen (Amsterdam) – hiervoor verzorgt Karpatia Trucks wereldwijd de Vendo verbouwingen tot food-tuk-tuk. Deze duurzame 100% elektrische tuktuks zijn betrouwbaar, stil, efficiënt en gaan lang mee als verkoopwagen. 

Verkoopconcepten voor de eTuk beginnen vanaf €29.700 ex. BTW. 

Uiteraard zijn er ook goedkopere opties als je voorkeur uitgaat naar een Triporteur – Karpatia biedt prijsbewuste Piaggio’s aan vanaf €9700 voor een Piaggio 50 en vanaf €13.900 voor een vintage Piaggio 400. 

 

Oldtimers & Customs - Citroen, Volkswagen, US Step Vans en meer

Een echte foodtruck – een prachtige, karakteristieke oude bus met liefde verbouwd tot restaurant op wielen om jouw foodtruckdromen waar te maken. Hoe mooi is dat! In deze “categorie” is alles mogelijk en de keuze eindeloos. Populaire klassiekers zijn de Citroen H(Y), Volkswagen T1/T2 en Amerikaanse step vans.

Voor deze modellen geldt dat een kwalitatieve verbouwing waarbij ook de lak, carrosserie, motor, andere mechanische onderdelen en elektra van de truck onder handen worden genomen zodat je even vooruit kan vaak begint vanaf €45.000. Andere populaire maar iets minder vaak voorkomende vintage modellen met een vergelijkbare prijsstelling zijn de Mercedes Benz Vario en Peugeot J7 of een Barkas B1000. Hoeveel inrichting en apparatuur bij deze prijs inbegrepen zit hangt af van je plannen – het restaureren of opwerken van een vintage oldtimer naar een foodtruck is altijd maatwerk met een offerte op maat.

Amerikaanse foodtrucks zijn relatief zeldzaam in Europa – al is de totaalprijs van het eindproduct niet per se hoger dan Europese oldtimers, dien je wel rekening te houden met een langere levertijd in verband met de export- en import van je nieuwe foodtruck. 

Heb je een uniek model gezien? Grote kans dat ook dáár een foodtruck van te maken valt. Unieke foodtrucks zijn populair en trekken extra bekijks. Vraag vooral verschillende foodtruckbouwers om hun inschatting van de mogelijkheden.  

Moderne Praktische Foodtrucks

De charme van een vintage foodtruck is niet zonder nadelen. Zo biedt een vintage foodtruck vaak beperkte ruimte om in te werken, is het ondanks (en zeker zonder) een prijzige revisie van de motor geregeld kans op pech, panne en onderhoud, zijn ze bepaald niet zuinig in het verbruik en betaal je de hoofdprijs aan wegenbelasting. Ook is een kwalitatief gerestaureerde vintage foodtruck vaak duurder dan een nieuwer model.

Veruit het allerbeste moderne chassis voor een foodtruck is de Mercedes Benz Sprinter met opbouw. De motor kan vele honderdduizenden kilometers aan en het chassis ondersteunt tot over de 3000kg laadvermogen en nog meer dan dat met de nodige aanpassingen. Dit geeft de ruimte om in de “box” van de Sprinter al je dromen te verwezenlijken – zoals een professionele bakwand of alles dat je nodig hebt voor een bakkerij op wielen. 

Karpatia biedt opties voor nieuwgebruikte Sprinters vanaf €30.000 – dan is je onderstel een bus van 5-10 jaar oud en flink wat kilometers op de teller, maar nog steeds zeer betrouwbaar. Uiteraard kan je ook een nieuwe Sprinter als basis kiezen voor een meerprijs. 

Alternatieven voor een moderne praktische foodtruck met opbouw zijn bijvoorbeeld een Fiat Ducato, Renault Master, Peugeot Boxer of Opel Movano – dit zijn alternatieven die eigenlijk niet boven een Mercedes aan te raden zijn tenzij de prijs toch een grote rol bij je aankoop speelt of er toevallig een voordelige buitenkans zich aandient via Marktplaats of een lokale autohandelaar bij jou in de buurt. 

Een andere mogelijkheid is een nieuwe Amerikaanse Step Van – die zijn te koop vanaf €75.000. 

 

Airstream Trailers

Amerikaanse stijl trailers gebaseerd op de Airstream Caravan starten als originele A-merk Airstream vanaf een bedrag van €79.500. Niet weinig! Daar heb je dan ook minimaal zeven meter aan superkwalitatieve foodtrailer voor. Zeer geschikt voor de grotere cateraar, hotels en de betere restaurants.

De prijs is ook te verantwoorden omdat je relatief lagere onderhoudskosten hebt dan een gemotoriseerde foodtruck, en de klassieke look is erg populair voor evenementen, zowel bij de evenementenbureau’s die specifiek vragen naar een Airstream als bij bezoekers van festivals die niet naast je grote zilveren trots kunnen kijken.  Ook is er vaak vraag naar het “leeg” huren van Airstreams en kan je daar goed geld voor vangen.

Alternatieven voor een originele Airstream zijn de hoogwaardige Europese zilvergrijze aerodynamische trailers van Karpatia, beschikbaar vanaf €29.700 voor een model van 4.3 meter, of net als bij de basic trailer een verbeterde versie waar het chassis uit China komt en in België lokaal naar Europese standaarden wordt getild vanaf €12.970 voor een lengte van 3 meter.

Geld verdienen met je foodtruck

Foodtruck festivals en andere publieke evenementen

Festivals, openbare evenementen en publieksevenementen waar een foodtruck mag komen staan kunnen goede business zijn voor je foodtruck maar zijn ook een valkuil voor onervaren foodtruckers. Deze evenementen zijn namelijk niet gelijk geschapen en sommigen zijn je tijd niet eens waard, laat staan stageld of afdracht. Aan de andere kant – bij de Gentse feesten wordt geregeld €60k neergeteld om drie dagen de hamburgerkraam te mogen doen! – en dat is echt niet voor de prestige. Kortom, hoe haal je krenten uit de pap en herken je de knollen? 

Probeer sowieso andere foodtrucks die in eerdere edities hebben deelgenomen, het liefst met een product vergelijkbaar met het jouwe, uit te horen voor je toezegt en al helemaal voor je het stageld overboekt.  Wij vragen organisatoren dan ook altijd hoe veel bezoekers er komen, hoe ze dat weten (bijvoorbeeld via hun ticketverkoop en historische cijfers), wat de omzet uitgesplitst naar eten drinken was per jaar – en niet onbelangrijk – of ze zelf ook nog eten verkopen, tegen welke prijzen alles verkocht wordt en wie (welke foodtrucks met welke producten) er nog meer staan. Zo heb je een goed beeld van waar je je in begeeft. 

Is een evenement nieuw of onbekend dan moet je er bewust van zijn dat het een risico vormt en je kans hebt je stageld kwijt te raken en alle inkoop en voorbereiding ook voor niets te doen. Je kan dan proberen een omzetgarantie te vragen, wat wil zeggen dat de organisator het verschil tussen je werkelijke verkopen en de garante bijlegt als je werkelijke verkoop lager is. Legitieme organisatoren met een nieuw of onbekend evenement staan hier vaak voor open. Geef ook niet al je (spaar)geld uit aan stageld – zorg dat je wat achter de hand houdt voor inkoop als een eerste festival of drie door regen of andere omstandigheden tegenvalt. 

Foodtruck Catering

Veel foodtrucks verdienen meer geld met het cateren van zakelijke evenementen en privéfeesten als bruiloften dan met hun verkoop op festivals. 

Het kan zijn dat je alleen voor je specifieke “festivalproduct” gevraagd wordt, maar er zijn ook genoeg ondernemers die zich als cateraar breder inzetten dan wanneer ze openbaar verkopen. Omdat de klant vooraf bestelt en betaalt is het risico van een niet-lopend product niet voor jou en kan je vooraf op maat overal voldoende porties van maken. 

Openbare verkoop - standplaatsen

Pal voor het Centraal Station staan met je wagen – misschien lukt dat als je zelf de burgemeester bent maar vaak is een gemeente wat kariger met het uitdelen van standplaatsen. Toch kan het een goede bron van inkomsten zijn – anders zouden al die loempiakramen en frietkoten er ook niet zijn. Kijk beslist in je gemeente en naburige plaatsen wat de mogelijkheden voor een standplaats en-of ventvergunning zijn. 

Denk ook eens aan verkopen op de markt – de frietwagen, stroopwafelkraam, gegrilde kip of kibbeling doet het al decennia succesvol en jij kan daar met je moderne foodtruck ook vaak tussen staan. 

Lege verhuur van je foodtruck

Startende foodtruckondernemers, overambitieuze collega foodtruckers met een beperkt vermogen tot vooruitplannen die drie opdrachten op één dag aannemen, evenementenbureau’s, grote cateraars, feestlocaties – ze huren allemaal wel eens een lege foodtruck. 

Als jouw truck daar op ingericht en voor verzekerd is vormt dit een laagdrempelige vorm van extra inkomen. Door ook de truck te brengen, halen en schoon te maken kan je de waarde van een lege truck nog verhogen met “upselling”. 

Boekingswebsites

Go Celebrate is een van de grotere boekingswebsites voor foodtrucks in de Benelux, waar je je dus zeker moet inschrijven als foodtruck ondernemer voor extra online zichtbaarheid en nieuwe klanten. Helaas zijn we niet het enige platform – maar dat is voor jou niet erg! We raden je van harte aan je ook bij de concurrenten in te schrijven – zoals Salino, Foodtruckbooking en zelfs ToetToetFood. 

Go Celebrate is gratis en andere platforms zijn vaak ook niet duur – je komt er al snel achter of het abonnement het voor jou waard is. Bij een gratis website is dat natuurlijk al snel het geval :). 

Evenementenbureaus en Evenementenlocaties

Kijk eens welke evenementenbureaus en locaties er bij jou in de buurt zitten en nodig hen uit om bij jou te komen kijken – of nodig jezelf (ongevraagd) bij hen uit. Als je “top of mind” bent bij de boeker rinkelt je telefoon zeker vaker. 

Foodtruck als bezorgrestaurant

Als het van je gemeente mag en je in aanmerking komt binnen de richtlijnen van de bezorgwebsite – denk er dan eens aan om je foodtruck op de oprijlaan aan te zetten en te wachten tot die jongens van Thuisbezorgd en Deliveroo langskomen. 

Dat doen ze niet vanzelf – je moet je wel aanmelden en in aanmerking komen om via hen te mogen verkopen maar het kan zeker een goede optie zijn. Als je een catering of festival hebt, kan je het “restaurant” als gesloten markeren. 

Foodtruck financiering

Sparen

Het is niet eenvoudig en niet voor iedereen weggelegd, maar het is toch altijd het voordeligst om je foodtruck bij elkaar te sparen. Als het model van je dromen daarmee erg ver weg lijkt, is het aan te raden om wellicht eerst kleiner te starten en dan – als je foodtruck een succes is zal dit zeker makkelijker gaan – met de verdiensten van je nieuwe foodtruckonderneming te sparen voor de “upgrade”.  Die oude kan je dan vaak inruilen. Ook is het later verkrijgen van financiering makkelijker als je kan aantonen al drie jaar een succesvol foodtruckbedrijf te runnen. 

Als je stopt met een topjob en dus al een flink spaarpotje hebt opgebouwd zou dat mooi zijn – maar grote kans dat dit niet het geval is. Geen zorgen – ook dan heb je nog genoeg andere mogelijkheden om de foodtruck van je dromen te starten.

Banklening

Hoe leuk de bank ook in beeld gebracht wil worden met foodtrucks als sympathieke ondernemers die dicht bij de mensen staan, financieren doen ze maar zeer zelden.  Gewoon aankloppen voor een lening is niet ontzettend kansrijk omdat banken niet zo van het MKB (KMO) houden, laat staan van horeca en al hélemáál niet van startende kleine horeca ondernemers en dat was al zo ruim vóór de moeilijkheden van dit jaar. 

Je kunt een lening aanvragen bij de bank, maar om deze lening ook echt te krijgen moet je wel een ijzersterk businessplan hebben dat je kan onderbouwen. Het doel is dat je overtuigend kan aantonen dat de foodtruck die jij gaat starten rendabel is. Daarnaast is het doel van de bank te kijken of er voldoende zekerheden zijn – wat in eerste instantie kan lijken op een bank die gelooft in je foodtruckplan kan ook een lening zijn die eigenlijk gedekt is door de overwaarde op je huis of de persoonlijke aansprakelijkheid en het vertrouwen dat je de oude job indien nodig weer kan oppakken om de lening af te lossen – neem terdege kennis van dat feit.   

Leasing

Bij leasing kun je denken aan 2 verschillende vormen : A) Financial lease en B) Operational lease.  

Bij beide vormen koopt de leasemaatschappij het gewenste bedrijfsmiddel van de leverancier(s). Bij financial lease ligt het economisch eigendom bij de ondernemer en het juridische eigendom heeft de leasemaatschappij. Bij operational lease heeft de leasemaatschappij zowel het juridische als ook het economische eigendom. Het beste voorbeeld hiervan is het leasen van een auto. Er is op dit moment geen operational lease mogelijk voor een foodtruck voor zover wij weten. 

Wel bieden diverse goede foodtruckfabrikanten zoals Karpatia Trucks, Roka Werk, Apex Specialty Vehicles of The Foodtruck Company financial lease aan. 

Alternatieve leningen

Er zijn veel bedrijven die alternatieve kleine kredieten verstrekken, zoals Qredits of verpakte bankmerken als New10 (ABN) en Fund-R (Rabo) en meer start-up achtige clubs als Funding Circle of Bridge Fund. We zouden je enkel de start-up merken van de bestaande banken aanraden – die zijn precies net zo goed of slecht als de bank waar ze vandaan komen – en Qredits. Qredits is een algemeen nut beogende instelling met een meer sociaal oogmerk die bijvoorbeeld ook coaching aanbiedt. 

Fintech-lening “start-ups” zijn over het algemeen alleen uit op rendement – geen rare doelstelling voor een financieringsmaatschappij maar je bent er meestal niet bij gebaat omdat niet naar de gezondheid van je onderneming wordt gekeken, maar naar de waarde van je private borgstelling, en ze dus niet kijken of wat er gefinancierd wordt als zodanig zelfstandig in staat is de financiering terug te betalen. 

Crowdfunding

Crowdfunding is een goede alternative optie en veruit de beste versie van crowdfunding is jezelf te financieren door voorverkoop, wat wil zeggen dat je alvast de evenementen in de kalender zet en de aanbetalingen ontvangt van je klanten, en op die manier genoeg extra geld binnenhaalt om te kunnen starten. Deze optie is mogelijk binnen veruit het voor ondernemers gunstigste en meest sympathieke platform Crowdaboutnow.  

Ook bij Crowdfunding moet je een sterk businessplan moet hebben. Je moet de crowd ervan kunnen overtuigen dat ze in jou moeten investeren. Dat is dus niet alleen een businessplan – het is een hele campagne die naast plannen ook om je populariteit, sex-appeal of kawaii-factor draait. Als je geen sociaal mens bent met een groot netwerk, en geen talent hebt voor het voeren van een (online) marketingcampagne is crowdfunding waarschijnlijk geen goede optie voor je. 

Let ook dat veel crowdfundingplatforms zoals Collin Crowdfund of HorecaCrowdfunding eigenlijk “gewoon” een banklening verstrekken met slechtere voorwaarden – je kon immers niet bij de bank terecht dus moest je de hoge rente en extra eisen van deze crowdfundboefjes wel accepteren. Als je met een lening uit kan dan zijn dit wel makkelijke platforms om door de screening heen te komen, maar laat je adviseren door je eigen externe adviseur en niet enkel de crowdfund “coach”. 

Foodtruck starten vanuit een uitkering

Als je een bedrijf wilt beginnen en je zit in de bijstand of je hebt een WW-uitkering, dan kun je een beroep doen op diverse regelingen uitgevoerd door de gemeentelijke sociale dienst. Je kunt een tijdelijke uitkering ontvangen wanneer je als ondernemer tijdelijke financiële problemen ervaart of als je net start als zelfstandige. In totaal zijn er 4 verschillende vormen van BBZ voor een startende ondernemer:

 • Periodieke uitkering:  Dit betreft een renteloze lening. Na de bijstandsverlening is het aan de de gemeente om te bepalen of je eventueel nog een deel van de lening moet terugbetalen. Je kunt maximaal 36 maanden aanspraak maken op deze uitkering. In deze periode kun je als ondernemer de investeringen doen die nodig zijn om op te starten.
 • Bedrijfskapitaal: Per 1 Januari 2020  kun je als ondernemer startend vanuit een uitkering maximaal 37.398,- euro ontvangen aan bedrijfskapitaal.
 • Vergoeding begeleidingskosten: Wanneer je enthousiast begint aan het starten van je bedrijf kun je, je tijdens dit proces laten begeleiden door een deskundige. Wanneer je daarnaast ook graag ondersteuning zou willen krijgen bij het schrijven van een ondernemingsplan, dan is dit mogelijk. De kosten die je maakt voor deze begeleiding  in het eerste jaar nadat je, je bedrijf bent gestart, worden door de gemeente vergoed.
 • Voorbereidingsperiode: Wanneer je het avontuur instapt van het ondernemen, wil je, je eerst goed oriënteren. Marktonderzoek en mogelijke cursussen zijn daarbij misschien wel van groot belang en kosten geld. De kosten voor dit marktonderzoek en cursussen worden ook weer door de gemeente vergoed. Maak je geen zorgen om je bijstandsuitkering. Deze blijft behouden en je kunt mogelijk vrijstelling krijgen van de sollicitatieplicht. Daarvoor moet je gedurende deze periode je wel laten begeleiden door een deskundige. De kosten voor deze deskundige worden dan ook weer vergoed.

Foodtruck Gezocht - de nabeschouwing

Een analyse van de TV in perspectief

Sinds kort zien wij een piek in bezoekers op woensdagavond – echt geen normaal tijdstip om een foodtruck te boeken. Wat blijkt? Het is omdat #foodtruckgezocht net is uitgezonden en een aantal kijkers meer of minder serieus eens kijkt wat voor voeten het starten van een foodtruck allemaal in de aarde heeft. 

Dit smakelijke programma gebaseerd op het recept van Ik Vertrek is duidelijk een hit – en de producers hadden voor de kijkcijfers geen beter jaar kunnen kiezen dan 2020. Maar hoe realistisch is het programma als je zelf echt een foodtruck wil starten en wat doen de ondernemers op TV goed, wat kan je van ze leren en wat kan er beter? Go Celebrate doet de nabeschouwing.   

Dirk-foodtruck-gezocht-afl1

Foodtruck Gezocht Aflevering 1, Dirk Poffers - Loffertjes

In aflevering 1 maken we kennis met Dirk Poffers van Loffertjes, neergezet als sympathieke oosterlingDirk heeft gouden handen en blijkt in staat eigenhandig een Amerikaans wrak om te toveren tot een prachtige rijdende foodtruck. Dat is ondanks het licht meanderend uitgezaagde verkoopluik een prestatie van formaat – Dirk kan echt wel wat en dat is verdraaid handig als foodtruckeigenaar. 

Handigheid stelt je in staat om een eigen truck te beginnen met een bescheiden budget en je kan bij het nodige onderhoud ook zelf aan de slag. Dit scheelt je veel geld op de korte termijn bij de start maar ook een hoop op de lange termijn aan uitgespaard onderhoud, zeker als je een oudere truck of tweedehands overweegt om te starten. De eerste les van Dirk is: leer hoe je truck of trailer in elkaar zit en zorg dat je zo veel mogelijk werk en onderhoud zelf kan doen. 

Ten tweede bereidt Dirk zich redelijk voor op het poffertjes bakken – hij gaat bij een professional in de leer en zorgt dat hij het product en proces begrijpt vóór het tijd is om uit te serveren. De keuze voor poffertjes is ook slim: het is een laagdrempelig, snel te maken product met weinig derving en relatief hoge marge. Je hoeft geen Meesterkok te zijn om poffertjes te kunnen bakken. 

Wat Dirk minder goed doet is de (online) marketing. Er is geen website voor de Loffertjes en zijn telefoonnummer is alleen te vinden in een artikel van het Twents volksblad, niet op zijn Facebook. Als we op Facebook kijken zien we ook dat zijn Facebookpagina (nog) geen bedrijfspagina is maar gewoon die van Dirk als persoon – niet ideaal voor de poffertjesverkoop. Zo is ook op Google Maps geen Loffertje te bespeuren. 

Foodtruck Gezocht Aflevering 2, Andrea Rogiers - Zoete Zondaar

Andrea Rogiers van de Zoete Zondaar geeft ons minder hoop dan Dirk – het is een spannendere aflevering dan vorige week en je houdt angstvallig je hart vast terwijl Andrea op het randje van medelijden langs de afgrond koerst. Het inspirerende enthousiasme van aflevering 1 is ver te zoeken en als net de laatste centjes in een trailer zijn gestoken slaat Corona ook nog toe. Tot overmaat van ramp komen zelfs Andrea’s gezondheidsproblemen terug na een dag werken in de trailer. 

Toch komt het goed – wat een plotwending! Die inspiratie is de meest wijze les die Andrea je deze aflevering mee kan geven. De aanhouder wint en doorzetten loont. Als de ene klus niet doorgaat mag je niet te lang in een hoekje gaan zitten huilen, je moet DOOR en op zoek naar de volgende. Met het wegvallen van een volle festivalagenda is de oplossing slim gevonden. Ook al lijkt de rij klandizie op het dorpsplein in scene gezet – is LOCATIE, LOCATIE en nog eens LOCATIE voor je standplaats essentieel. 

Een verborgen voordeel dat Andrea hier heeft is haar ervaring als ondernemer – zowel in levenslessen en ondernemerschap als dat ze haar hondenuitlaatservice er naast blijft doen. Het foodtrucken zal je makkelijker afgaan als je al “weet wat ondernemen is” en hoe veel harder werken dan een baan ondernemen nou écht is, en het risico is kleiner als je er een andere bron van inkomsten naast houdt.  

Ook verdient Andrea een topscore omdat ze al wafels verkoopt vóór ze een foodtruck gekocht heeft. Laat het ontbreken van een foodtruck geen mentale blokkade vormen om je alvast in te schrijven bij de KvK en te starten als cateringbedrijf.  Je kan dan nog wel geen opdrachten met je eigen truck doen, als het echt nodig is kan je er altijd een huren voor een paar honderd euro. Naar catering is altijd vraag en je kan alvast feedback krijgen op je product, service en presentatie. 

Tevens beschikt Andrea over een prima functionele website voor haar wafel catering trailer uit Blaricum. Ze heeft een grote contactknop en een duidelijk aanwezig telefoonnummer en haar complete menu is online terug te vinden. Ideaal! Marketing minpunten zijn voor ons het doorgetrokken thema – een wulpse, willige wafel – we krijgen bij Go Celebrate in tegenstelling tot de foto’s niet direct trek van de copywriting.

Met de kennis van nu zou Andrea geen trailer meer nemen – het fysieke aspect van een kleine foodtrailer valt onzes inziens best mee maar we zijn dan ook geen vrouw van 61. Als je dat wel bent of je je gewoon van binnen zo voelt, dan is dit aspect dus een serieuze overweging bij het kiezen tussen trailer en foodtruck. Sowieso is cateren en foodtrucken een relatief zwaar beroep in tegenstelling tot een kantoorbaan of werk als winkelbediende en daar dien je degelijk rekening mee te houden. 

Foodtruck Gezocht Aflevering 3, fam. Legebeke - Rolling Stews

Vader Patrick en zoon Siemen Legebeke komen met een positievere origin story op de buis. Allebei gezond en gelukkig – ze hebben gewoon zin in de foodtruck droom en het vader-zoon avontuur dat deze onderneming wordt. Vader Patrick is al succesvol ondernemer dus weet wat er moet gebeuren en zoon Siemen heeft niet alleen zijn looks mee maar ook duidelijk het ondernemerschap, hersens en – niet onbelangrijk – papa’s geld. Dat de heren samen vier linkerhanden hebben en aanvankelijk nauwelijks kunnen koken is dan ook een klein bezwaar – met geld en creativiteit zijn alle problemen op te lossen. 

Dat is een belangrijke eerste les – zorg dat je een fatsoenlijke buffer hebt en tegenvallers kan opvangen. Om er niet elke verjaardag aan herinnerd te worden is het bij minder kapitaalkrachtige families niet aan te raden deze buffer uit de gezinssfeer te halen. Probeer het zelf bij elkaar te sparen of financier jezelf voor door opdrachten vooruit te verkopen met aanbetalingen. 

De bus uit de aflevering is ondanks de rare keuze van de NPO/Avro-Tros om het logo op de voorkant te censureren (en op het stuurwiel dan weer niet) duidelijk te identificeren als een Mercedes Benz Vario

Mercedes foodtrucks zijn een geweldige foodtruck basis maar zeker ook een prijzigere optie dan wat we de vorige weken zagen. Zo is de aanschaf, verbouwing en apparatuur revisie bij elkaar zo’n €25k volgens de TV en reken dat er voor dat bedrag nog geen wereldkeuken staat en geen minuut naar de mechanische delen en motor van de truck gekeken is. Bij onze partner Karpatia Trucks moet je rekenen op een prijs vanaf ca. €40k voor een kant en klare Mercedes foodtruck. Dan hebben we het over de modernere Mercedes Benz Sprinter in plaats van een oldtimer-Vario. 

Wat ons opvalt is dat deze truck eigenlijk veel te laag is voor vader en zoon – ze staan gebukt te serveren en dat is echt geen aanrader voor lange opdrachten. Onze inschatting is dat dit dak omhoog gaat en moet na de eerste maanden echt werken in de foodtruck.  Een dakverhoging kost al snel €1500. Belangrijke les hier is dat je de set-up van je (tweedehands) foodtruck eigenlijk goed moet testen voor je hem koopt. Probeer de truck voor een cateringopdracht of festival een paar dagen te huren van de verkopende partij om te kijken wat bevalt en wat niet. 

Een optionele tip is dat echt goede zakenpartners zo’n lullig Peer-Gynt-Eftelingdeuntje als in de aflevering gemonteerd wordt onder de momenten waarop de heren hun gebrek aan technische kennis etaleren, onder een sneltoets zetten op hun smartphone om subtiel af te spelen als de ander onhandig bezig is. Dit verhoogt gegarandeerd de werkvreugde totdat je een welverdiende stomp in je maag krijgt (stoemp!). 

Stamppot is een slimme keuze. Met de focus op één product dat high-end is en uiteindelijk maar een paar goede recepten nodig heeft is een aanvankelijk gebrek aan kooktalent snel overwonnen. Het amateuristisch aanklooien in een klein pannetje op een inductiefornuis hoeft het niet bij te blijven – dan duurt het zeker dagen voor je 100 porties hebt en dat is niet zo efficiënt. In het geval van echt succes is bijvoorbeeld door Siemen’s oude werkgever een kookstudio met grote productieketels zo geregeld en stamppot kan met zeer weinig smaakverlies worden ingevroren voor de lange houdbaarheid – slim! Een minpunt is de overduidelijk bij de Albert Heijn gedane inkoop – we nemen aan dat dit voor één keer was, ga je groter werken bestel je beter bij de groothandel. 

Spieken we online dan zien we dat ruim voor opening de truck al op Facebook te zien is en het publiek goed betrokken bij het bouwproces. Ook is de website goed uitgewerkt – douze points

Online minpunt is de Google interpretatiefout die de naam veroorzaakt: “the rolling stews” herkent Google niet altijd direct en het verwijst je vaak door naar de rockband waardoor iemand een paar keer de naam moet aanpassen voor je het goede resultaat krijgt. Ook blijken er foodtrucks in de VS en Duitsland te zijn die “Rolling Stew(s)” heten die soms als resultaat naar boven komen. Dat geeft verwarring en is niet ideaal. Zorg voor een goed unieke naam die mensen makkelijk onthouden.

Al met al zien wij het succes van de The Rolling Stews – wat Corona hier en daar gelaten – wel goed komen. Het is een mooie, positieve aflevering en we kijken uit naar nummer vier volgende week. 

Foodtruck Gezocht Aflevering 4, Menno & Linda - Love Bites

Aflevering 4 is oersaai – we hebben het maar gezegd. En dat hebben de ondernemers vooral aan zichzelf te danken. Het is een beetje alsof je “Ik Vertrek” kijkt en het vertrekkende stel kan redelijk Frans en heeft eerder in Nederland in een hotel gewerkt. Prima uitkomst voor de gasten – maar er wordt zo wel bezuinigd op ons kijkplezier. 

Met klem wordt nog aangegeven dat Menno niet zo’n enorme kok is en dat de taakverdeling in de keuken nog wel voor onenigheid gaat zorgen – maar ook dat overbelichte plotpunt is natuurlijk quatsch. Een stel dat succesvol een samengesteld gezin met zes kinderen draait moet echt elk huishoudelijk-echtelijk euvel al meermaals overwonnen hebben en daar gaat de optimale productie van quesadilla’s uitvogelen geen centimeter tussen krijgen. 

Ga je samen ondernemen, dan moet je je afvragen of jouw relatie met de mede-ondernemer net zo stevig is. Hoeveel heb je elkaar nog te vertellen ’s avonds als je al de hele dag naast elkaar pannenkoeken hebt staan bakken? Dat ook dit deel van je leven nu gedeeld wordt voegt voor veel ondernemende stellen toe aan de sleur. Zorg dus dat je daar bewust van bent en trek op tijd aan de bel om iets anders te gaan doen indien nodig. 

Kinderarbeid is de geheime kracht achter veel familiebedrijven – als het hele gezin en andere familie mee wil doen aan het foodtruck avontuur is dat mooi meegenomen. Zorg wel voor goede afspraken zodat je weet wanneer en waarvoor je een beroep op elkaar kan doen. 

De trailer van Menno en Linda verdient geen bijzonder commentaar – het is dezelfde dealer als in aflevering twee maar net wat langer en het is dezelfde opgeknapte-Chinese kwaliteit. Affomo Foodtrailers bestaat (helaas) niet meer, een vergelijkbaar model kan je nu krijgen bij Karpatia Trucks (dealer van Foodtrailer.be in Nederland) of direct bij Foodtrailer.be voor de Vlaamse lezer. 

Het stel krijgt pluspunten voor hun veelzijdigheid – beginnen ze nog met quesadilla’s staan al snel de kipburgers op het menu en op hun website is vervolgens een nog veel breder assortiment te vinden. Zeker nu er niet zo veel festivals zijn en veel foodtrucks het van catering moeten hebben is het duidelijk laten zien dat je meer dan één ding kan een slimme zet. De foto’s zijn ook duidelijk zelf gemaakt maar laten wel een goed smakelijk beeld zien. 

Ook de website van Love Bites krijgt een pluim – ja, het is zelfbouw maar het is wel goede amateuristische zelfbouw, een beetje als Dirk’s foodtruck uit aflevering 1. Love Bites laat zien dat je met de nodige uurtjes en genoeg energie ook prima zelf een website in elkaar kan zetten. Op hun website is het menu duidelijk zichtbaar, kan je makkelijk contact opnemen en is zelfs te zien waar je de ondernemers binnenkort terug kan vinden.  

Een zakelijke overweging die ons te binnen schiet is of met het Amsterdam naast de deur niet net beter zou zijn geweest voor een foodtruck met wat meer uitstraling te gaan. Zo’n praktische Chinese trailer motten veel Amsterdamse evenementenbureau’s en bedrijven niet en met de budgetvriendelijke startkeuze doen ze zichzelf misschien op de lange termijn tekort richting hautainer clientèle binnen de ring. 

Toch voorspellen we succes voor de Love Bites – van Assendelft tot Purmerend en verder zijn genoeg buurtfeesten, bedrijfsborrels en minder bekende food(truck)festivals om een aardige bijverdiensten met een foodtrailer te kunnen realiseren. 

Zainab-foodtruck-gezocht

Foodtruck Gezocht Aflevering 5, Zainab - Pakistaanse gerechten

Een veelbelovende carrière in de mode in het vooruitzicht. De Nederlandse taal nog niet helemaal machtig. De kookkunsten die moeders je op afstand nog mee moet geven en toch die vurige wens hebben om een foodtruck te beginnen.

Het zijn de ingrediënten die we in aflevering 5 in de pan gooien en waarbij we kennis maken met de foodtruck droom van Zainab. Is het verstandig met deze beperkte voorkennis een droom na te jagen?

Daarover kun je blijven piekeren. Die vragen kun je, jezelf vooraf blijven stellen, maar of je het jezelf daarmee makkelijker maakt valt te betwisten.  “Learning by doing!” is hier misschien wel het meest op z’n plaats.

“And don’t forget de trekhaak Zainab!”

Als die trailer van A naar B moet, is het wel aan te raden een aantal lessen te nemen in het rijden met een trailer achterop. Zeker tijdens festivaldagen zijn deze rijkunsten geen overbodige luxe, wanneer tientallen foodtrucks het terrein op denderen.

Wat het eten betreft blijft Zainab dicht bij haar roots. Met een paar tips van moeders kom je een heel end.  Echter, als je aan de doorsnee passant vraagt of ze een aantal Pakistaanse gerechten op kunnen sommen, dan zal de teller vrij snel ophouden bij ‘curry’. 

Tegelijkertijd zijn er niet heel veel foodtrucks die Pakistaans eten aanbieden. Dat is voor organisatoren van evenementen ook wel weer een prima reden om het aanbod divers te houden. Zes BBQ foodtrucks op een rij wordt het publiek ook niet vrolijk van. 

Zainab boft met de vriendinnen die ze heeft. Zonder deze vriendinnen zit dat likje verf net wat later op de foodtruck, is de mentale support, die je hard nodig hebt als je familie in het buitenland zit, net iets meer welkom. Zeker als daarna ook nog eens corona om de hoek komt kijken. 

Heb je die support in je nabije niet of in mindere mate, dan heb je een echte uitdaging en kan het foodtruck leven nog wel eens rauw op je dak vallen. 

Gaat ze het redden? Nu is het vooral behelpen en zal het voor een groot deel ook aankomen op de creativiteit van de ondernemers die doorslaggevend kan worden voor de duurzaamheid van hun bestaansrecht. 

Foodtruck Gezocht Aflevering 6, Simone - Liefde

Aan al het moois komt een eind. In ieder geval voor dit seizoen van ‘Foodtruck Gezocht’.

“Au!”

Aflevering 6 alweer en die willen de makers dan ook liefdevol afsluiten. Nobel streven natuurlijk, maar na pakweg 16 seconden lijkt het erop dat er voor Simone weinig liefdevols in de toekomst aan zit te komen. 

Lijkt! 

Want het is letterlijk even ‘schakelen’ met de rij-instructies van ex lief, maar dan is na een paar korte lesjes en 20.000 euro later die Franse liefdestruck wel van Simone.

Next stop? 

Wat gaan we eigenlijk serveren uit de foodtruck?

Wat Simone vervolgens goed doet is zich oriënteren tijdens foodfestivals.

 • Hoe divers is het aanbod op die festivals?
 • Hoe breng je met je foodtruck een totaalbeleving over?
 • Hoe val je op ten opzichte van andere foodtrucks?

Stel jezelf dit soort vragen, maar stel ze vooral ook aan je concullega foodtruckers. Pas op dat je niet verdwaald in de romantiek van jouw eigen concept. Voorkom dat je een ’13 in een dozijn foodtruck’ wordt, waar festivalbezoekers keihard aan voorbij lopen.

Een letterlijk ‘kijkje in de keuken’ bij een andere foodtruck leidt tot nieuwe inzichten. Het geeft je vooral ook inzicht in wat je niet wilt en dat is ook wat Simone aan den lijve ondervindt, wat ze niet wilt. 

3 maanden verder, staat de rollende keuken van Simone nog steeds in de garage met 0 km op de teller. En net als je denkt dat Simone haar concept aan de wijde wereld gaat laten zien, slaat het noodlot toe. Het noodlot genaamd; Corona!

Twee maanden op een houtje bijten zonder enig alternatief is zelfs voor de positief ingesteld Simone wel even een dingetje.  Gelukkig mag na 2 maanden de klep open van haar foodtruck om een ‘proef dag’ te draaien. Feedback vragen aan klanten en vragen wat de mensen ervoor willen betalen is de terugkoppeling die je nodig hebt, om je plekje in de markt te veroveren. 

De start was misschien stroef. De toekomst voor iedereen onzeker, maar als er iets is wat we Simone heel erg toewensen na het zien van deze aflevering, dan zijn het wel hartjes. Een hele hoop hartjes! “Ga er gewoon voor!” Soms lukt iets. Soms mislukt iets. Als we het van tevoren toch is met z’n allen wisten. 

Foodtruck-Gezocht-Simone-foodtruck