Wat kost het om een eigen foodtruck te beginnen?

Een eigen foodtruck beginnen: ‘ja’ of ‘nee’?

Wil je,je eigen foodtruck beginnen en ben je klaar om het vrije ‘foodtrucknomadenleven’ te starten? Wacht dan nog wel even met het opzeggen van je baan. Heb je je namelijk wel goed genoeg verdiept in de kosten van het starten van je droomconcept? Zo ja, top! Wij zeggen: enkeltje Kamer van Koophandel. Zo niet, dan hebben wij de basis van het financiële plan nog even voor je op een rijtje gezet. Een foodtruck beginnen wordt met deze tips een stuk overzichtelijker.

Met welke foodtruckkosten moet je rekening houden?

Dit zijn alle kosten waar je rekening mee moet houden voor en als je een foodtruck gaat starten.

De Foodtruck Zelf

Dat een foodtruck hebben ontzettend leuk is, mag duidelijk zijn. Maar met welke kosten moet je rekening houden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan? Laten we eens een blik werpen op de warrige wereld van de cijfertjes. Een van de grootste kostenposten is natuurlijk de aanschaf van jouw ultieme foodtruck. Er zijn verschillende manieren om aan een foodtruck te komen. Je kunt bijvoorbeeld zelf op zoek gaan naar een oud Volkswagenbusje of een andere kekke vintage auto. Die kan je dan ook eigenhandig (of met wat hulp) omtoveren tot jouw rijdende restaurant.  Je kunt er ook voor kiezen om een gespecialiseerd bedrijf zoals Karpatia Trucks jouw ultieme foodtruck te laten bouwen. Dit soort bedrijven kan ‘m rijklaar aanleveren.

Welke soorten foodtrucks zijn er?

Op de foto links zien we de klassieke food truck zoals de meeste van ons hem kennen.

Kosten van een foodtruck afgeleverd door een specialistisch bedrijf? (zoals je hem afgebeeld ziet op de foto links).  Reken vanaf de €45.000 euro voor een compleet motorisch gereviseerde oldtimer of verbouwde nieuwe bus inclusief apparatuur.

Foodtrailers / Revivaltrailers

De revival trailers  – Amerikaanse stijl trailers gebaseerd op de Airstream Caravans – starten als originele A-merk Airstream vanaf een bedrag van €85.000. Niet weinig! De prijs is te verantwoorden omdat je relatief lagere onderhoudskosten hebt dan een gemotoriseerde food truck, en de klassieke look is erg populair voor evenementen, zowel bij de evenementenbureau’s die specifiek vragen naar een Airstream als bij bezoekers van festivals die niet naast je grote zilveren trots kunnen kijken. Officieel mag in Europa alleen Roka-Werk de Airstream verkopen. Je vind er een voordelig (!) 2e-handsje voor €65.000.

Wel interesse in dit model? Je kan ook een vergelijkbaar model van Oost-Europese makelij kopen bij Karpatia Trucks , waar ze op maat gemaakt worden vanaf ca. €30.000.

Revival Trailer

Citroën Hy Bus

HY Bus

10 jaar geleden werd de Citroën HY Bus herontdekt als bedrijfswagen. De klassieke uitstraling maakt dat deze bus erg geliefd is op festivals en evenementen.  Op de foto zie je een uitvoering die voorheen fungeerde als pick-up ook wel ‘plateau’ genoemd.

Carosseriebouwers brengen vervolgens de aanpassingen aan in de vorm van een uitgifteluik, verhogen van de werkruimte, overspuiten van de HY in de bedrijfskleuren.

Kosten: Compleet afhankelijk van de aanpassingen die je wilt laten maken door bijvoorbeeld een carrosseriebouwer. Voor meer informatie verwijzen we je naar de experts van HY’s Mooi zij geven een compleet overzicht van mogelijke kosten aan de HY bus, voor zowel huur als koop. Een originele oldtimer kan je 2e-hands vaak voor €25-35k kopen, waar met wat extra spuit-en-plaatwerk je totale kosten neerkomen op de eerder genoemde richtprijs van €45.000.

Een alternatief is een Chinese imitatie – het model van de Citroen HY is zo oud dat het patent vervallen is – deze zijn al te koop vanaf €19.500 bij Karpatia Trucks , of nog handiger: een aanhanger die lijkt op een Citroen HY vanaf €12.500.

TukTuk, Piaggio of Triporteur

Kleine karretjes zijn:

 • Ideaal voor opdrachten binnen bedrijfsgebouwen
 • Goedkoper in de aanschaf
 • Op een kleinere aanhanger zonder groot rijbewijs te vervoeren
 • Een graag geziene gast op bruiloften.

What’s not to love? Als je friet, BBQ of hamburgers wil verkopen – 3 van de meest populaire items voor foodtruck catering – is het geen ideaal model. Gelukkig is het wel ontzettend geschikt voor koffie, poffertjes, pannenkoeken en andere zoete gerechten en dit zijn allemaal ook zeer populaire producten.

Er bestaat een Streetfood E-tuk100% elektrisch goedgekeurd voor de openbare weg in de gehele EU, Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten. Onzes inziens afhankelijk van je businessmodel: heb je een ventvergunning binnen één stad is de weg op mogen zeker een toegevoegde waarde, doe je vooral eventcatering en festivals dan ga je nooit de 100’en kilometers afleggen in je triporteur dus is een oude Italiaanse 2e-hands die officieel de weg niet op mag, Chinese imitatie of Oost-Europese productie een verstandigere investering.

Kosten: Ca. 15.000 euro. 

Streetfood E-Tuk

BBQ Trailers – Oklahoma Smokers, BBQ Smokers en Pit Smokers

Trailblazer

Voor een BBQ foodtruck is een aanhanger de beste keuze. Grillkwaliteiten waar je ‘u’ tegen zegt, de mogelijkheid om te kunnen smoken en zelf modellen waar je een varken of schaap in kan roosteren aan het spit.

Er zijn kant-en-klare modellen beschikbaar vanaf ca. €5000. Wij zouden vrijwel altijd aanraden er een zelf te maken of op maat te laten maken – dan kan je een indrukwekkende versie krijgen als deze Befalo Bill.

Foodbikes

Ook de foodbikes worden steeds populairder om in te zetten tijdens events. Vanwege hun kleine afmetingen kunnen ze perfect ingepast worden op het festivalterrein of in je achtertuin. We verzamelden een overzicht van 16 foodfietsen die jouw feest of event uniek maken.

Een basis bakfiets heb je vanaf €350-, voor het een foodbike is ben je echter wel een paar euro’s verder. Startprijzen voor een kant en klare frietfiets of ijsfiets zijn zelfs bij een voordelige leverancier als KarpatiaTrucks ca. €4000.

Foodbike

Water, koelingen en elektra

Maak een begroting om te kijken of zelf klussen of uitbesteden goedkoper is. Zo voorkom je onvoorziene kosten. Een koeling kan je met twee rechterhanden nog installeren: stromend water, gasleidingen en elektra raden we aan om altijd door een professionele leverancier te laten verzorgen of in elk geval een echte loodgieter of elektricien. Je wil niet op een evenement staan en worden afgekeurd voor deelname, of erger nog – een gaslek veroorzaken!

 

Foodtruck vergunningen

Foodtruck vergunningen

Vergunningen zijn vaak best betaalbaar, maar vooral een lange harde strijd met de gemeente, nepotisme en gevestigde belangen. Het is in België en Nederland op een aantal kleine plaatsen na één groot drama. In de VS verdienen foodtrucks hun geld nog wel eens door op een willekeurige parking in een bedrijventerrein open te gaan voor de lunch: dat mag je in de Lage Landen compleet uit je hoofd zetten en schrappen van het businessplan.

Dat gezegd hebbende: niemand wil zonder (of met de verkeerde!) vergunningen de weg op. Vergunningen kosten geld, dus hou goed in de gaten of de vergunningen die je aanvraagt ook daadwerkelijk voor jouw foodtruck gelden. Zo is er verschil tussen een Staplaats en een Ventvergunning. We hebben nog niet de tijd gevonden dit uiteen te zetten voor een kleine 1000 gemeenten dus neem hiervoor altijd contact op met je eigen gemeente en de gemeente(n) waarin je wil gaan verkopen.

De Voedsel en Warenautoriteit kijkt in de foodbranche altijd over je schouder mee. Zorg er dus voor dat je je producten mag verkopen en kijk bovendien goed na of jouw product kan bederven.  Als je bijvoorbeeld sushi of ijs maakt, moet je goed onderzoeken welke regels hieraan verbonden zitten. Ga je vanuit je mobiele keuken alcoholische dranken verkopen, houd dan rekening met het feit dat je de cursus Sociale Hygiëne met goed gevolg moet hebben afgerond en dat dit vrijwel nooit op publieke plaatsen zal mogen.

Wees gewaarschuwd: zonder vergunningen kun je je foodtruck vrijwel nergens neerzetten. Zorg er dus voor dat je met jouw foodtruck inderdaad op de plek van je keuze mag staan. Het handigst is afspraken te maken met een private partij zoals de eigenaar van een bedrijventerrein – maar ook dan hebben we voorbeelden van Den Haag en Vilvoorde waar een gemeente je feestje bederft. Zorg dus altijd voor expliciete schriftelijke toestemming.

Inkoop, onderhoud, benzine en marketing

Naast de kosten voor het aanschaffen van je eigen mobiele keuken moet je ook rekening houden met de inkoop van je producten. Bovendien moet je ook geld steken in het onderhoud van je foodtruck en de benzine om jouw bolide mee te kunnen verplaatsen. Ook moet je geld reserveren voor de marketing van jouw unieke concept.

Voor inkoop geldt de zelfde stelregels als in de rest van de horeca: 1/3 inkoopkosten, 1/3 personeelskosten en 1/3 is je bruto marge waar de rest van betaald moet.

Hoe kom je aan het geld om je eigen foodtruck te beginnen?

Je eigen foodtruck beginnen is een grote investering en kost dus ook de nodige centen. Het kan zo zijn dat jij stopt met een topjob en dat je dus al een flink spaarpotje hebt opgebouwd. Dat zou mooi zijn! Maar er is ook een kans dat dit niet het geval is. Wees niet bang. Ook dan heb je nog genoeg andere mogelijkheden om de foodtruck van je dromen te starten.

Bij de bank aankloppen voor financiering

Je kunt ook een lening aanvragen bij de bank, maar om deze lening ook echt te krijgen moet je wel een ijzersterk businessplan hebben. Je moet dus vol overtuiging kunnen aantonen dat de foodtruck die jij gaat starten rendabel is. Bedenk wel dat de banken tegenwoordig niet meer zo snel kredieten verstrekken door de economische situatie van de laatste jaren en daarmee de positie waarin deze banken momenteel verkeren.

Wat een bank wél vaker doet is een lease verstrekken met de food truck als onderpand, mits je cijfers voldoende goed zijn. Ook commerciële partijen als Karpatia Trucks , Roka Werk en FoodTruckCompany bieden vaak lease-opties waardoor een truck van €30.000 al voor €500 per maand bereikbaar is.

Zzp kleine kredieten

Omdat de financiering niet altijd gerealiseerd kan worden vanuit het eigen vermogen zal er elders aangeklopt moeten worden om alles financieel rond te krijgen. Een lening afsluiten is dan een mogelijke optie. We zetten een aantal van deze leningen en financieringen hieronder voor je op een rij:

Borgstellingskrediet (BMKB)

Dit krediet is bedoeld om kredietverstrekking aan het midden-en kleinbedrijf te stimuleren. De Nederlandse staat kan garant staan voor ZZP-ers als er onvoldoende zekerheden zijn voor een mogelijk krediet bij de bank. De regeling is bedoeld voor zelfstandigen die een vrij beroep uitoefenen en voor bedrijven met maximaal 250 werknemers.  Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze regeling. Bezoek dan even deze pagina van de MKB Servicedesk 

Qredits

Steeds vaker krijgt de overheid te horen dat het voor ZZP’ers erg lastig is om kleine kredieten los te weken bij de bank. Het is dan ook om die reden dat de overheid heeft besloten om Qredits in het leven te roepen. Startende ondernemers kunnen hierbij van de (krediet)bank maximaal een krediet van 50.000,- euro onder garantstelling van het Rijk krijgen. De banken die deelnemen aan deze regeling zijn: Rabobank, ING en Fortis en ABN Amro. Het mooie is dat ondernemers ook coaching en advies ontvangen naast dat er krediet wordt verstrekt. Wil je meer informatie over dit type krediet? Kijk dan even verder op de website van Qredits.

Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ)

 Als je een bedrijf wilt beginnen en je zit in de bijstand of je hebt een WW-uitkering, dan kun je een beroep doen op deze regeling. De regeling wordt uitgevoerd door de Gemeentelijke Sociale Dienst. Je kunt een tijdelijke uitkering ontvangen wanneer je als ondernemer tijdelijke financiele problemen ervaart, of als je net start als zelfstandige. In totaal zijn er 4 verschillende vormen van BBZ voor een startende ondernemer:

 • Periodieke uitkering:  Dit betreft een renteloze lening. Na de bijstandsverlening is het aan de de gemeente om te bepalen of je eventueel nog een deel van de lening moet terugbetalen. Je kunt maximaal 36 maanden aanspraak maken op deze uitkering. In deze periode kun je als ondernemer de investeringen doen die nodig zijn om op te starten.
 • Bedrijfskapitaal: Per 1 Januari 2017  kun je als ondernemer maximaal 35.677,- euro ontvangen aan bedrijfskapitaal.
 • Vergoeding begeleidingskosten: Wanneer je enthousiast begint aan het starten van je bedrijf kun je, je tijdens dit proces laten begeleiden door een deskundige. Wanneer je daarnaast ook graag ondersteuning zou willen krijgen bij het schrijven van een ondernemingsplan, dan is dit mogelijk. De kosten die je maakt voor deze begeleiding  in het eerste jaar nadat je, je bedrijf bent gestart, worden door de gemeente vergoed.
 • Voorbereidingsperiode: Wanneer je het avontuur instapt van het ondernemen, wil je, je eerst goed oriënteren. Marktonderzoek en mogelijke cursussen zijn daarbij misschien wel van groot belang en kosten geld. De kosten voor dit marktonderzoek en cursussen worden ook weer door de gemeente vergoed. Maak je geen zorgen om je bijstandsuitkering. Deze blijft behouden en je kunt mogelijk vrijstelling krijgen van de sollicitatieplicht. Hierbij moet je, je gedurende deze periode wel laten begeleiden door een deskundige. De kosten voor deze deskundige worden dan ook weer vergoed.

Wanneer kom je in aanmerking voor BBZ (puntje 3)? ZZP Nederland heeft de voorwaarden voor je op een rij gezet.

Risicokapitaal

 Kapitaal dat door derden in de onderneming wordt gestoken wordt hiermee bedoeld. Er zijn geen zekerheden voor de ondernemer en dat betekent dat de geldverstrekker meer risico neemt dan gewoonlijk. Ben je een starter die veel geld moet lenen? Dan kun je een beroep doen op vermogende particulieren (‘informal investors’) of Particuliere Participatie Maatschappijen.

Crowdfunding

 Crowdfunding is ook een optie, maar ook daarbij geldt dat je een sterk businessplan moet hebben. Je moet de crowd ervan kunnen overtuigen dat ze in jou moeten investeren. Het is mogelijk om aandelen te verkopen of je kunt ervoor kiezen om een product of dienst voor te verkopen. Deze vorm van geldverstrekking wordt steeds populairder onder ZZP’ers, mede ook omdat het niet alleen als financieringsmiddel wordt ingezet, maar ook als marketingtool. Crowdfunding kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf extra in de publiciteit komt.

Leasing

Hierbij kun je denken aan 2 verschillende vormen van leasen: A) Financial lease en B) Operational lease. Bij beide vormen koopt de leasemaatschappij het gewenste bedrijfsmiddel van de leverancier(s). Bij financial lease ligt het economisch eigendom bij de ondernemer en het juridische eigendom heeft de leasemaatschappij. Bij operational lease heeft de leasemaatschappij zowel het juridische als ook het economische eigendom. Het beste voorbeeld hiervan is het leasen van een auto.

Particuliere geldverstrekkers

Ook ZZP’ers kunnen terecht bij de aanbieders van leningen. Het is lang niet alleen meer bedoeld voor de consumenten. Een voorbeeld van een bedrijf die deze leningen aanbied bij ZZP’ers is Geldshop

BKR (Bureau Krediet registratie)

 Zodra er een lening wordt afgesloten, wordt dit geregistreerd bij het BKR. Hier worden alle betalingsverplichtingen van alle consumenten in Nederland geregistreerd, die een krediet hebben of hadden de afgelopen 5 jaar. De leningen worden beheert door het Centraal Krediet Informatiesysteem.

Bij het BKR worden de volgende gegevens geregistreerd:

 • Het geleende bedrag of het maximaal te besteden bedrag dat je mag besteden
 • Moment waarop het krediet ontstond
 • De maand waarin het krediet volledig moet worden afgelost
 • De maand waarin het krediet is beëindigd
 • Kredietsoort
 • Eventuele bijzonderheden tijdens de looptijd van het krediet

Hoeveel kapitaal heb je nodig om een eigen foodtruck te beginnen?

Het precieze kapitaal dat je nodig hebt om een foodtruck te starten is lastig in te schatten, en is afhankelijk van de wensen en eisen die je hebt. Daarom is het belangrijk goed onderzoek te doen naar de kosten die je nodig hebt om je droom te realiseren. Daarnaast is het handig om nog een klein spaarpotje achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven, want ook een oven of motor kan kapot gaan. Heb jij nog meer financiële tips voor (aankomende) foodtruck eigenaren? Laat ze gerust achter in een reactie hieronder.

Wil je nog meer lezen over het beginnen van een foodtruck? Lees dan onze blogs over alles wat je moet weten als je een foodtruck wilt starten en het bepalen van de doelgroep van je foodtruck.

Veel succes bij het starten van je eigen foodtruck! Wie weet zien we je in de toekomst terug als iemand een foodtruck wil huren voor zijn event.