Wat kost het huren van een food truck? Ga uit van:

 • een starttarief van minimaal €850 ex. BTW ongeacht hoeveel gasten je hebt, voor een food truck met eten;
 • een starttarief van minimaal €500 in uitzonderlijke gevallen zoals koffie of poffertjes;

Wil je een food truck leeg huren? Dan is dit vaak minimaal:

 • €450 per dagdeel
 • €850 per dag
 • €2000 per maand voor de korte termijn (3-6 mnd)
 • €300-500 per maand voor de lange termijn (48 mnd, lease)
Kosten Foodtruck Huren

Een foodtruck huren; hoe duur is dat? Het is een van de meest gestelde vragen die wij krijgen. Omdat we het verstoppen van het antwoord onderaan de blog een verschrikkelijk ergerlijke ervaring vinden als anderen het doen staan de bullets hierboven. Deze zijn echter indicatief: de kosten van cateringopdrachten, ook van foodtrucks, lopen vaak erg uiteen. Helaas kunnen we dus niet met 100% garantie een eenduidig antwoord over de prijs geven zonder een individuele offerte-aanvraag te bekijken. Hierbij houden we rekening met de details van het evenement en de beschikbaarheid van de trucks waarnaar je voorkeur uitgaat. Zo kan de huurprijs per dagdeel incidenteel €250 zijn als je “mazzel” hebt en er net een truck dan beschikbaar is, maar is het voorbereidend beter te rekenen met €450.

Als stelregel kun je rekenen op minimaal €850,- exclusief BTW.  Voor kleinere ijs foodtrucks moet je denken aan minimaal €500,- exclusief BTW. Deze bedragen zijn voor deze foodtrucks echt een minimum garantie. Incidenteel kan je een trucker treffen die op de woensdagvoormiddag niets beters te doen heeft en voor minder komt opdraven, maar ga er niet bij voorbaat van uit dat dit lukt.

Iedere foodtruck hanteert zijn eigen prijzen. Daar kunnen bovendien nog andere kosten bijkomen. De kosten van een foodtruck zijn afhankelijk van:

 • Het soort evenement (bruiloft, bedrijfsfeest, communie, kinderfeestje enz..)
 • Voor de foodtruck af te leggen afstand tot de locatie

Het volledige kostenplaatje van een foodtruck

kostenplaatje van een foodtruck

Elke foodtruck heeft opstartkosten. Hij moet uitrijden en de foodtruckeigenaar of een personeelslid moet hoe dan ook in de wagen staan, of er nu 50 of 150 gasten aanwezig zijn. Zo ontstaat een minimumbedrag.

Omdat de foodtruck deze kosten minimaal gedekt wil hebben is er sprake van een omzetminimum. Een foodtruck voor een minimum van 10 tot 20 gasten kan dus prima, maar dan betaal je dus nog steeds €500,- (koffie, ijs) tot €850,- (hamburgers, bbq) exclusief BTW.

Een ouderwetse frietkar zoals je die op de markt aantreft wil in de buurt nog wel eens onbeperkt friet en snacks voor een uur doen vanaf €300-400. Dit is veruit de meest low-budget optie om een “truck” eten te laten verzorgen.

De kosten bestaan dus uit:

 • De foodtruck die moet uitrijden.
 • Het verrichte werk van de foodtruckeigenaar en eventueel personeel.
 • Het gerecht. Denk hierbij aan het aantal personen maal €4,- tot €15,- (of hoe gek je het zelf wil maken – >€75 p.p. voor de meest luxe BBQ menu’s).
 • Let hierbij op het gerecht dat je koopt. IJs of wafels zijn bijvoorbeeld goedkoper dan een verse pizza of biologische burger.
 • Reiskosten. Reken op iets meer dan €0,19 per kilometer, omdat foodtrucks vaak geen omgebouwde Toyota Prius zijn komt de kilometerprijs rond de €1 per KM !
 • Extra aankleding, meubilair en andere decoratie.

4 Manieren om een foodtruck te huren

Er zijn grofweg 4 manieren om een foodtruck te boeken:

 • Afkoop. Hierbij betaal je een vooraf afgesproken bedrag voor een vooraf afgesproken aantal porties of een ‘onbeperkt’ arrangement.
 • Omzetgarantie. In dit geval betaal je een vast bedrag per portie op basis van nacalculatie. De prijs is dus afhankelijk van de omzethoogte. Hierbij geldt echter wel een vooraf afgesproken minimumbedrag in euro’s of aantal af te nemen porties.
 • Afdracht. De foodtruck betaalt stageld en/of een omzetafdracht om op jouw festival te staan. Let op: dit is alleen mogelijk voor écht grote festivals met een succesvolle trackrecord.
 • Vrije verkoop. Bij deze boekingsoptie betalen jij en de foodtruck helemaal niets. De truck komt echter wel langs op je evenement. Let op: ook dit is alleen mogelijk voor erg grote (publieke) evenementen. De belofte om alle verdiensten te mogen houden en dat dit echt wel goedkomt met de 70.000+ bezoekers van het Reggaefestival in Zoetermeer of het Waasland shoppingcenter is in de praktijk vaak een wassen neus.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op! Of vraag een vrijblijvende offerte aan voor jouw foodtruck naar keuze, zodat wij je de prijs precies kunnen vertellen. Als je nog meer wil weten over de algemene benodigdheden bij het huren van een foodtruck en wat we voor jou kunnen regelen, kun je ook bij ons terecht.

Bekijk Alle Trucks

Nee, ik zocht de kosten voor het starten van een foodtruck!

Ahá! Ook die hebben we voor je op een rijtje gezet: