Ik wil een Foodtruck starten! Wat moet ik allemaal weten?

Iedere zichzelf respecterende stad heeft minimaal één foodtruckfestival. Bovendien wordt op evenementen bijna geen eten meer geserveerd dat niet uit een hip wagentje komt. Dat biedt dus kansen voor mensen zoals jij. Droom jij ervan om een foodtruck te starten? Dit moet je weten voordat je besluit of je van jouw droom werkelijkheid gaat maken.

Ondernemen is topsport

Foodtruck Alt Text 1

Met een geweldig foodtruck-concept en fantastisch eten kun je heel ver komen, maar je moet wel bereid zijn daar keihard voor te werken. Zeker in het begin zul je alles zelf moeten doen. Inkopen, koken, afwassen, acquisitie, marketing, boekhouden: het komt allemaal op jou aan. Daarom moet jouw partner of gezin ook on board zijn. Je zult minder tijd voor hen hebben. Een onderneming opbouwen gaat immers niet vanzelf.

 

Je bent niet de enige

Foodtrucks zijn ontzettend populair, dus je bent niet de enige die rondloopt met het idee een eigen truck te starten. Er zijn je bovendien al heet wat mensen voorgegaan. Nederland telt op dit moment naar schatting 500 foodtrucks. Dat betekent dat er flink wat concurrentie is en dat je jezelf echt moet kunnen onderscheiden om succesvol te worden.

Jouw eten moet fantastisch zijn

Met een prima broodje hamburger of een aardige cupcake ga je het niet ver schoppen. Jouw eten moet zó goed zijn dat mensen er speciaal jouw foodtruck voor willen inhuren. Smaak kan je foodtruck maken of breken. Vraag jezelf af of jouw kookkunsten goed en onderscheidend genoeg zijn. Zijn de mensen waar je voor kookt doorgaans lyrisch over jouw kookkunsten, of moet je de complimenten uit ze trekken?

Kosten Foodtruck Huren

Hoelang kun je het volhouden zonder omzet?

Als je de luifel van jouw foodtruck openzet, heb je nog niet direct klanten. Hoe lang kun jij het uitzingen zonder dat je truck geld oplevert? Zorg dat je een financiële buffer hebt. Een vliegende start zou prachtig zijn, maar is voor de meeste foodtrucks geen realistisch scenario. Bereken dus goed hoelang je het vol zou kunnen houden zonder omzet. Er moet tenslotte nog altijd brood op de plank komen.

Je mag niet overal staan

Foodtrucks mogen niet op iedere hoek van de straat hun eten verkopen. Hier moet je een vergunning voor hebben. Indien je een foodtruck wilt beginnen, kun je deze dus niet zomaar op de hoek van jouw favoriete parkje neerzetten. Door de populariteit van foodtrucks wordt het wel steeds makkelijker om een vergunning te krijgen.

Happy Chimney - Chimney Cake Foodtruck

Jij werkt als anderen vrij zijn

Mocht je al in de horeca werken, dan is dit niets nieuws voor je. Maar als je nu op een kantoor werkt en een foodtruck wilt starten, is het goed om hier rekening mee te houden: mensen huren een foodtruck op het moment dat er iets te vieren is. Verjaardagen, festivals, bruiloften en bedrijfsfeesten worden nu eenmaal vaker in de avonduren en in het weekend gehouden dan doordeweeks overdag. Dat betekent dat je als foodtruckondernemer vooral werkt op het moment dat jouw vrienden en familie vrij zijn. Bovendien gaat het vaak niet om 6 tot 8 uurtjes, maar kun je soms wel 14 uur achter elkaar ergens staan.

Het kost vaak meer dan je denkt

Een foodtruck start je niet met een paar honderd euro. Zelfs als je een tweedehands karretje koopt en hem helemaal zelf gaat verbouwen, ben je duizenden euro’s verder. Als je een bedrijf wil inhuren dat in het bouwen van foodtrucks gespecialiseerd is, moet je zelfs aan zo’n 20.000 euro denken. Daarnaast moet je op evenementen stageld betalen en moet je vaak ook een deel van je winst afdragen. Als je gewoon op straat eten wilt verkopen, moet je geld betalen voor een vergunning. Denk bovendien aan de kosten voor het onderhoud van je truck, de benzine en de inkoop van producten.

Een foodtrucker pur sang?

Ben je je van al deze zaken bewust en is het nog altijd jouw droom om een eigen foodtruck te starten? Dan ben jij zeer waarschijnlijk uit het juiste hout gesneden. Ga ervoor en maak je dromen waar!

Food Truck