Originele Nieuwjaarsborrel

Nog een paar weken en we gaan alweer het nieuwe jaar in. Zin om eens iets anders te doen tijdens de nieuwjaarsborrel? Laat je inspireren door andere culturen. Wereldwijd doet men de gekste dingen om het volgende jaar in te luiden. In onze blog doen we verslag van de leukste culinaire tradities. Wellicht zit er hier iets leuks tussen zit om je te helpen met het organiseren van een originele nieuwjaarsborrel.

1. Een originele nieuwjaarsborrel uit Rusland.

Onder kenners staat Rusland bekend om haar bijgelovigheid. Deze traditie is dan ook een van de velen onder de Russische bevolking. Bij ingang van het nieuwe jaar schrijven de Russen hun persoonlijke nieuwjaarswens op een papiertje dat vervolgens in brand wordt gestoken. De as van het verbrande velletje gaat direct in een champagneglas. Het is de regel dat deze in ieder geval vóór 12 januari moet worden opgedronken. на здоровье!

2. Voor elke maand een druifje in Spanje

Geen Spanjaard slaat deze traditie over. In de eerste twaalf seconden van het nieuwe jaar richt de Spanjool zich niet op een glas champagne, maar op het nuttigen van 12 druiven. Elke druif staat voor een zorgeloze maand in het nieuwe jaar. Er zijn verschillende manieren waarop de druiven worden gegeten. De Spaanse macho “el chulo” heeft vooraf al geoefend. Deze hapt elke druif sierlijk uit de lucht. Een ander legt elke druif eerst zorgvuldig klaar op tafel en propt ze vervolgens allemaal tegelijk in zijn mond. In ieder geval is het een gezonde manier op het nieuwe jaar mee te beginnen!

originele nieuwjaarsborrel

3. Eet jezelf tonnetje rond in Estland

Mocht je écht flinke trek hebben, dan is de nieuwjaarstraditie in Estland misschien iets voor je. Hier geldt namelijk: hoe meer je eet, hoe meer geluk je zult hebben in het aankomende jaar. De gemiddelde Est eet op nieuwjaarsdag minstens 7 maaltijden. Wil je echt garantie op een topjaar, dan wordt er van je verwacht maar liefst 12 maaltijden op te krijgen op de eerste dag van het jaar.

4. Berliner bollen in Duitsland

De Amerikaanse president John F. Kennedy maakte deze lekkernij wereldberoemd met zijn uitspraak “Ich bin ein Berliner”. Met oud en nieuw eten Duitsters het met jam gevulde gebak om boze geesten te verdrijven. Het leukste is dat één van de bolletjes wordt gevuld met mosterd. Het eten van de verkeerde bol is dan ook een slecht vooruitzicht voor het aankomende jaar.

originele nieuwjaarsborrel

5. Ronde stukken fruit in de Filipijnen

In de Filipijnen hebben ze een hele waslijst aan nieuwjaarstradities. Een van deze tradities is dat er voor elke maand een rond stuk fruit wordt gegeten. Twaalf verschillende fruitsoorten komen op tafel te staan en van iedereen wordt verwacht om in ieder geval één hap te nemen van elke vrucht. Denk daarbij aan sinaasappels, watermeloen en druiven. De terugkerende cirkelvorm staat hier symbool voor welvaart. Deze zie je tijdens oud & nieuw niet alleen terugkomen in het eten. Het kan goed voorkomen dat vrouwen bijvoorbeeld een jurk dragen met cirkelprint.

Hulp nodig bij het organiseren van een originele nieuwjaarsborrel? Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan. Dan gaan wij voor jou aan de slag!

 

VOLG Go Celebrate