Businessplan Voor Foodtrucks

Hoe schrijf je een businessplan voor Foodtrucks? Goeie vraag! Foodtrucks, het zijn de hippe mobiele keukens die we steeds meer tegenkomen op de festivals en evenementen. Mobiele foodtrucks zijn een prachtige uitdaging voor culinaire ondernemers. Voordat je als ondernemer in de wondere wereld van deze rollende keukens stapt, is het echter goed om een aantal dingen eerst duidelijk op een rijtje te zetten. In dit artikel hebben we een aantal essentiële zaken benoemd die echt onderdeel moeten zijn van jouw foodtruckbusinessplan. Vergeet zeker niet over deze onderdelen na te denken voordat je daadwerkelijk met je eigen foodtruck door het land gaat touren. Succes!

1. Maak een goede inventarisatie van de deelmarkt

Een van de eerste dingen waar je als ondernemer aan moet denken  is hoe de foodtruckmarkt er voor jou uitziet. Welk product wil jij vanuit je foodtruck gaan verkopen? Er zijn een aantal factoren die de keuze voor het soort product kunnen bepalen. Hieronder lichten we ze voor je uit.

Maak een goede inventarisatie van de deelmarkt
 • Persoonlijke voorkeur. Is het een product dat je wil verkopen iets dat je zelf graag klaarmaakt in de keuken? Of heb je veel ervaring met het maken van dit product? Bedenk goed dat alle uren die je straks gaat steken in het bereiden van je gerecht veel leuker zijn als je er een goed gevoel bij hebt.
 • Populariteit van het product. Denk goed na of het product dat je wil verkopen populair is bij jouw doelgroep.
 • Concurrentie. Kijk goed naar alle foodtrucks die dezelfde producten als jou verkopen. Foodtrucks die pannenkoeken en frietjes aanbieden, zijn er bijvoorbeeld meer dan de onderstaande ‘Chimney cakes’ van Happy Chimney. Met sommige gerechten heb je dus veel minder concurrentie.
 • Trends. Kijk goed naar mogelijk opkomende ‘foodtruck foodtrends’. Welke producten worden in de toekomst populair bij het grote publiek? Het bakken van taarten en zoete lekkernijen werd met de komst van het tv-programma ‘Heel Holland bakt’ immens populair in Nederland. Met deze foodtrend werd het maken van cupcakes ook ineens erg populair, waarna ook de eerste cupcake foodtrucks hun intrede deden.
 • Plaats/gebied. Bedenk ook goed dat de keuze van je product samenhangt met het mogelijke afzetgebied waar je je als ondernemer op wilt focussen. Als je je als ondernemer richt op bijvoorbeeld studenten en je wilt je foodtruck in de buurt van universiteiten en hogescholen neerzetten, dan heeft het geen zin om de ‘arme’ student een duur product aan te bieden. Op basis van deze gegevens kun je ook bepalen of je ervoor kiest om je producten voor te verpakken of ze te bereiden op locatie. Daarnaast moet je je afvragen of je jouw producten warm of koud wilt serveren. De volgende stap is om te kijken of er een markt is voor het product dat je wil gaan verkopen. Dit kan je op de onderstaande manier onderzoeken.

Kom in gesprek met mensen uit je woon- en leefomgeving. Het is altijd goed om bij de inwoners te peilen of er aan jouw product behoefte is. Reageren ze enthousiast of missen ze nog iets anders dat er nog niet is? Ontbreekt het aan een eetgelegenheid in de buurt om mensen bij elkaar te brengen?

Overleg je ideeën bij de KVK (Kamer van Koophandel). Vraag hoeveel foodtrucks er al bestaan in jouw regio. Ben jij anders dan de anderen? Of val je met je truck niet of nauwelijks op in het aanbod?

Als je bovenstaande vragen positief kunt beantwoorden, weet je dat je met jouw product helemaal goed zit.

2. Schrijf een concreet foodtruckbusinessplan

Leg de basis onder je business met een zo concreet mogelijk businessplan. In dit plan zijn er 10 stappen die zeker niet mogen ontbreken. Hieronder zetten we ze stuk voor stuk voor je op een rijtje.

food truck ondernemen

• Bedrijfsdoel

Omschrijf jouw onderneming in één zin zo concreet mogelijk. Verwerk in deze ene zin het doel dat je met je onderneming voor ogen hebt. Wat is de hoofdreden van jouw foodtruckavontuur? Schrijf daarnaast op voor wie je dit bedrijf gaat beginnen en wat je uiteindelijke doel is. Om je op weg te helpen heeft de website van Carrièretijger een artikel gewijd aan doelen stellen. In deze eerste stap is het nog niet nodig om te omschrijven hoe je alles gaat bewerkstelligen en waarom. Dat komt pas later pas. Zorg er in dit gedeelte vooral voor dat je je hoofd- en subdoelen zo concreet mogelijk omschrijft. Investeerders en banken vinden dit erg prettig. Wanneer ze duidelijk zien wat je met jouw foodtruck voor ogen hebt, zullen ze je plannen veel aandachtiger bekijken en sneller geneigd zijn te investeren.

• Huidige situatie

In dit gedeelte beschrijf je de huidige situatie in jouw vakgebied en hoe jij hier van afwijkt. Stel dat jouw foodtruck ten opzichte van alle andere foodtrucks veel minder schadelijke stoffen uitstoot. Geef dan in dit gedeelte van je plan aan wat de huidige situatie is: ‘De huidige foodtrucks stoten veel verkeerde gassen uit die slecht zijn voor het milieu’. Onderbouw dit zo concreet mogelijk met ‘harde cijfers’. Dit kunnen bijvoorbeeld cijfers van het CBS zijn of van Cijfers en trends,  waar per sector de meest actuele cijfers te vinden zijn. Cijfers en Trends geeft ook een goed beeld van de kansen en bedreigingen binnen dit vakgebied.

• Welk probleem ga je oplossen?

Bovenstaand probleem moet worden opgelost en dat is ook de reden dat jij de dingen anders wil gaan aanpakken. Geef in dit gedeelte aan welke oplossing(en) jij hebt om het huidige probleem tegen te gaan.

Bijvoorbeeld: ‘Foodtrucks stoten te veel schadelijke stoffen uit. Wij hebben een foodtruck die veel minder schadelijke gassen uitstoot en gaan dit probleem op manier X oplossen…’

Het belangrijkste is dat je zo concreet mogelijk aangeeft hoe je de problemen die je tijdens je vooronderzoek bent tegengekomen wil omzeilen.

• Waarom is dit de juiste periode om te starten?

In dit gedeelte van je bedrijfsplan omschrijf je waarom juist deze periode het moment is om je bedrijf op te starten. Laat aan de hand van zoveel mogelijk gegevens zien welke ontwikkelingen in deze branche hieraan hebben bijgedragen.

• Marktonderzoek

Welke waarde ga jij met je foodtruck toevoegen? Mocht je dit plan voorleggen aan een potentiële investeerder, dan moet je hem of haar kunnen overtuigen met heldere analyses uit de markt. Deze analyses kun je terug laten komen in een marketingplan. In dit marketingplan laat je onder andere een overzicht zien van de 4 P’s (Prijs, Product, Plaats en Promotie). Met dit overzicht kun je vervolgens een goede schets maken van de doelgroep.

• Wie zijn je concurrenten?

Schrijf een concurrentieanalyse waarin al je concurrenten uit de regio benoemt. Geef vervolgens duidelijk aan waarin jij je gaat onderscheiden van jouw concurrentie.

• Productomschrijving

Beschrijf je dienst of product hier zo specifiek mogelijk. Hoe wordt het product gemaakt? Wat zijn de kosten? Maak je je producten zelf of laat je ze importeren uit het buitenland? Als dat tweede het geval is, laat dan zo specifiek mogelijk zien hoe het import-of productieproces eruitziet.

• Bedrijfsmodel

Heb je al een inschatting gemaakt van de verwachte omzetcijfers, hoeveelheid klanten en verkoopprijzen? Zo ja, dan mag je dit in dit gedeelte uitleggen. Wat binnen de foodtruckbranche erg belangrijk is, is het maximum aantal personen dat je denkt te kunnen bedienen tijdens een evenement of bedrijfsfeest. Geef hiervoor duidelijk je grenzen aan.

• Personeel

Ga je alleen op pad of ga je samen met een groter team ‘de kar trekken’? Geef duidelijk aan wie de leiding heeft binnen het bedrijf, wie de beslissingen neemt en welke functies de overige werknemers krijgen toebedeeld.

• Financiën

Voordat mogelijke externe financiers geld willen steken in jouw foodtruck zal je ze allereerst moeten informeren over het soort horecabedrijf dat je wil gaan starten. Leg ze uit wat de vooruitzichten zijn. Hoe groot de kans van slagen is dat jouw bedrijf gaat scoren binnen deze branche en wat verwacht je dan te verdienen? De investeringen die jouw financiers doen, moeten natuurlijk ook weer teruggewonnen worden. De grootste investering zal de truck zelf zijn. Daarnaast moet je denken aan de kosten voor je inventaris, het eten, je benzine, het onderhoud en de marketingkosten. Vergeet ook zeker niet het spaarpotje voor de oven die stuk kan gaan of een omzet die tegen kan vallen!

 • Tip: Neem een plattegrond op in het plan voor je foodtruck. De mensen van Fastfoodtruck.com schreven een mooi artikel over hoe zo’n ‘floorplan‘ er precies uitziet en waarom dit zo waardevol is voor je foodtruckbusinessplan.

3. Kom in het bezit van de juiste vergunningen

Regeltjes, regeltjes, regeltjes… Het zijn zeker niet de leukste onderdelen van het geheel, maar bekijk ze aangezien je met voedsel dan wel drank aan de slag gaat echt even goed. Stap 1 is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast is het zeker de moeite waard om goed na te denken over de standplaats van je foodtruck. Waar ga je je foodtruck parkeren? Heb je een eigen oprit waar je de foodtruck kan neerzetten of moet je je foodtruck parkeren in een garage? Foodtrucks vallen bovendien onder de noemer ‘horeca’ en in deze branche heb je te maken met een aantal belangrijke regels. Zo is er de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit die graag willen weten waar je je mee bezighoudt. Wanneer je vanuit je foodtruck alcoholische dranken gaat verkopen ben je als eigenaar bijvoorbeeld verplicht om de cursus Sociale Hygiene te volgen. Check dit soort regels omtrent voedsel en drank altijd goed na!

Naast bovengenoemde instanties en codes is er ook nog de hygienecode waar horecaondernemers zich aan moeten houden. Mocht je vanuit je foodtruck ijs, sushi of döner verkopen, dan gelden hier extra regels voor omdat deze producten makkelijk kunnen bederven.

4. Locatie: Waar wil je met je foodtruck gaan staan?

Leg je de nadruk op de festivals en de evenementenbranche of kies je ervoor om je foodtruck in de buurt van bedrijventerreinen of scholen neer te zetten?

Locatie: Waar wil je met je foodtruck gaan staan?

Wanneer je ervoor kiest om je foodtruck in de buurt van een bedrijventerrein neer te zetten, moet je er goed voor zorgen dat je geen andere horeca-eigenaren in de weg gaat zitten. Regel altijd een standplaats waar je als eigenaar een goede band kan opbouwen met de omliggende bedrijven. De meeste informatie over specifieke standplaatsen krijg je door te praten met andere foodtruckeigenaren of mensen uit het bedrijfsleven in de directe omgeving. Tijdens lunchtijd kan het op een bepaalde plek redelijk uitgestorven zijn, terwijl het er na kantooruren misschien zwart ziet van de mensen. Altijd goed om dit even na te vragen in de omgeving!

5. Personeel: wat voor mensen neem je aan ?

Wanneer je als foodtruckeigenaar de touwtjes volledig in eigen hand wil houden, bedenk dan dat het zomaar eens lange dagen kunnen worden. Er moet namelijk van alles gebeuren, zoals:

 • Het rijklaar maken van de foodtruck;
 • Reizen van en naar het evenement;
 • Het verkopen van producten;
 • Marketing- en promotiecampagnes bedenken;
 • Na afloop schoonmaken van de truck;
 • Administratieve taken

Te veel hooi op je vork kan leiden tot mindere prestaties. Bekijk dus altijd ook de mogelijkheden in de vorm van mogelijke oproepkrachten of parttimers. Houd daarbij ook rekening met de tijd die nodig is om iemand op te leiden tot volwaardig lid van de truck en monitor daarbij altijd de voortgang.

6. Zorg dat je echt passie hebt voor je product

Leer zoveel mogelijk over je product om een onvergetelijke indruk achter te laten bij je klanten. Het product waar je voor kiest ga je namelijk HEEL VAAK moeten maken.

Branding

Branding

Experimenteer zoveel mogelijk met je menu en bereidingswijze om te kijken wat werkt en wat de klanten waarderen. Klanten zullen het prachtig vinden wanneer je ze iets nieuws presenteert. Ook de verpakking van je product kan iets zijn waarmee je je klant weet ‘in te pakken’. Zo is er bijvoorbeeld de Scandinavische foodtruck The Nordic die op geheel eigen wijze vorm geeft aan hun verpakkingen. Hieronder staan een aantal afbeeldingen:

Op die manier geef je dus op geheel eigen wijze vorm aan de branding van je product, waardoor klanten een bepaald gevoel krijgen bij jouw gerecht.

7. Organiseer een openingsevent

Om mensen enthousiast te maken voor jouw foodtruck is het een idee om te zorgen voor een openingsevent. Met dit openingsevent trek je meteen een breed publiek en kun je een grote klapper maken.

8. Ga slim met je kosten om

Sluit deals met leveranciers in je directe omgeving en kijk waar je de beste waarde krijgt voor je geld.
Slim inkopen is het allerbelangrijkste, zodat je de prijzen voor jouw gasten schappelijk kunt houden. Daarnaast is het natuurlijk niet geheel onbelangrijk dat je er zelf ook nog een aardig salaris uit kunt halen.

9. Vraag om de mening van anderen

Bedenk altijd goed dat hoe perfect jij je foodtruck ook vindt, het uiteindelijk de klanten zijn die bepalen of ze producten bij je kopen of niet. Vraag ze naar hun oprechte mening over jouw foodtruck en vraag vooral welke aanpassingen in hun ogen van belang zijn om van jouw truck een nog groter succes te maken. Als ondernemer verdwaal je vaak in je eigen enthousiasme, zonder ook maar één tel over je klanten te hebben nagedacht. Hou hier dus rekening mee in alle fases van het traject.

10. ”Don’t let them take your fire…’

Laat dit foodtruck businessplan de basis zijn van jouw foodtruckavontuur. Het allerbelangrijkste is eigenlijk dat jij anderen jouw vuur niet laat doven. Jij gaat dit avontuur met passie starten en daar een groot succes van maken. Wij geloven er alvast in!